Nationale Methaanstrategie omschrijft Nederlandse invulling methaanplan

In de Nationale Methaanstrategie wordt beschreven op welke wijze Nederland invulling geeft aan het methaanplan 'Global Methane Pledge'. Deze strategie is opgesteld omtrent de Nederlandse ondertekening van het methaanplan tijdens de klimaattop COP26 in het Schotse Glasgow op 2 november.

Nationale+Methaanstrategie+omschrijft+Nederlandse+invulling+methaanplan
© Europese Unie 2021

Met de ondertekening heeft Nederland toegezegd voor de klimaattop COP27, die startte op 7 november, een Nationale Methaanstrategie te publiceren. In het document wordt beschreven op welke wijze Nederland invulling geeft aan de Global Methane Pledge. Met het aanbieden en het publiceren van de Nationale Methaanstrategie (zie onder) wordt uitvoering gegeven aan deze toezegging.

Op 2 november 2021 hebben 121 landen, waaronder Nederland, tijdens de 26ste VN-klimaatconferentie (COP26) afgesproken de mondiale uitstoot van het broeikasgas methaan, terug te dringen met 30 procent in 2030 ten opzichte van 2020. Deze Global Methane Pledge werd in september 2021 geïnitieerd door de Verenigde Staten en de Europese Commissie.


Klimaatverwarming tegengaan

Het idee achter het methaanplan is dat een significante reductie van methaan op korte termijn de één-na-meest effectiefste bijdrage is om klimaatverwarming tegen te gaan, na de reductie van koolstofdioxide (CO2). De verwachting is dat hierdoor de opwarming van de aarde in 2050 met minstens 0,2 graden wordt beperkt.


In de Nationale Methaanstrategie wordt uiteengezet op welke wijze dit kabinet de Nederlandse methaanuitstoot in 2030 met 30 procent vermindert ten opzichte van 2020. Met de hoge ambitie van het klimaatbeleid uit het Ontwerp-beleidsprogramma Klimaat wordt ook invulling gegeven aan de Global Methane Pledge. De komende jaren zal met de jaarlijkse Klimaat en Energie Verkenning (KEV) de methaanreductie worden gemonitord.


Externe factoren

Daarbij moet worden vermeld dat de uitvoering en haalbaarheid van het doel onder invloed van externe factoren staan. Mocht uit de KEV duidelijk worden dat Nederland onvoldoende invulling geeft aan de Global Methane Pledge-doelstelling, dan zal de overheid bijsturen, meldt landbouwminister Piet Adema in de brief aan de Tweede Kamer.

De mondiale voortgang van de Global Methane Pledge zal jaarlijks tot 2030 met alle deelnemende landen besproken worden tijdens de jaarlijkse VN-klimaatconferentie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer