Voedselkosten stuwen Oekraïense inflatie naar hoogste niveau in jaren

De kosten voor levensmiddelen in Oekraïne nemen steeds meer toe door de Russische invasie en de grote schade die de oorlog veroorzaakt voor boeren en landbouwbedrijven in het land. Dat doet de inflatie er flink stijgen.

Voedselkosten+stuwen+Oekra%C3%AFense+inflatie+naar+hoogste+niveau+in+jaren
© Twan Wiermans

Volgens de Oekraïense overheid is vooral door die hogere voedselkosten de inflatie in oktober gestegen naar 26,6 procent op jaarbasis, het hoogste niveau in zes jaar. Met name eieren, fruit en groenten worden steeds duurder. Door de oorlog zijn er zelfs tekorten aan die producten.


Boeren in Oekraïne vrezen dat de prijzen nog verder kunnen stijgen door de schade aan de agrarische sector. Geïmporteerde producten als bananen zijn ook sterk in prijs toegenomen. De Oekraïense centrale bank verwacht dat de inflatie tegen het einde van dit jaar een piek zal bereiken en in de loop van volgend jaar gaat afzwakken.


Hoge prijzen in Nederland

Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) maakte maandag bekend dat ook in Nederland voedsel onverminderd duur blijft. Voeding was in oktober 14 procent duurder dan in oktober 2021, in september was dit 12,8 procent. In Nederland komt dit met name door hogere prijzen voor brood, granen en zuivel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer