Autonoom rijdende shovel steelt show tijdens Sima

Grootste nieuws tijdens mechanisatiebeurs Sima in Parijs is de autonome, elektrisch aangedreven shovel van Manurob, een start-up van voorladerfabrikanten MX en Manip. Deze rijdt op één acculading vier uur voor alle repeterende werkzaamheden, zoals voer laden en aanschuiven.

Autonoom+rijdende+shovel+steelt+show+tijdens+Sima
© Frits Huiden

De Sima overlapte met de Italiaanse beurs Eima. Fabrikanten moesten daarom kiezen en kwamen of met een kleinere stand of niet, zoals Same-Deutz Fahr, McCormick en Landini. Ook het aftercoronatijdperk hielp niet mee met het aantal inschrijvingen. Gevolg is enkele hallen minder, lege ruimtes en geen afdeling speciaal voor veetechniek.


Het kon de pret niet drukken, want er was genoeg interessant nieuws te bekijken, zeker voor akkerbouwers. Toch stal de Manurob-shovel de show met een dubbele camera en techniek van Dilepix en Dintec waarmee zichtbaar is waar het voer zich in de sleufsilo bevindt. Via RFID-antennes zijn de knijpbak of de schuif te wisselen. De 4,5 ton wegende Manurob tilt 2 ton tot 4 meter hoog.


Elektrische verreiker van Merlo.
Elektrische verreiker van Merlo. © Frits Huiden

Ook Merlo, Weidemann en zustermerk Kramer kwamen met elektrisch aangedreven verreikers. John Deere introduceerde een elektrische zero-turn zitmaaier en aanhangeraandrijving en Kubota een elektrisch aangedreven compacttrekkertje.


Zelfrijdende veldspuiten

Vaak is er op de Sima veel ontwikkeling op het gebied van gewasbescherming. Opvallend waren de zelfrijdende veldspuiten van Krukowiak en het gezamelijke beursmodel Spectre van de Exel Group, waaronder merken als Agrifac, Berthoud, Tecnoma en Hardi vallen.


Bijzonder is de eigen spotspraycamera van John Deere, de See & Spray. Op elke meter spuitboom hangt daarvoor een camera.


Wiedeg van Lemken
Wiedeg van Lemken © Frits Huiden


Rubberen track van BKT.
Rubberen track van BKT. © Frits Huiden

In de mechanische onkruidbestrijding en bodemdruktechniek kwamen meer aanbieders. Zo heeft nu ook Lemken een eigen wiedeg, komt BKT met een rubberen track en maakt bandenfabrikant Ceat zijn overtreffende trap in VF-techniek met een band van 2,30 meter hoog.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer