Rechter steunt boeren rond Engbertsdijksvenen in bezwaren

Provincie Overijssel moet van de rechter een nieuw plan maken voor herstel van het hoogveen in Natura 2000-gebied Engbertsdijksvenen in gemeente Twenterand. Een tiental boeren en andere omwonenden heeft van de Raad van State gelijk gekregen in hun bezwaren tegen de ingreep. Volgens hen had de provincie de gevolgen van de hersteloperatie beter moeten onderzoeken.

Rechter+steunt+boeren+rond+Engbertsdijksvenen+in+bezwaren
© Joost de la Court

Beheerder Staatsbosbeheer wil in het natuurgebied 25 hectare grond afgraven, kades aanleggen en het grondwater vasthouden om verdroging van het natuurgebied tegen te gaan. De provincie heeft volgens de Raad van State echter niet onderzocht of deze maatregelen het natuurgebied en de omgeving ook kunnen schaden.

Zo bestaat de kans dat de landbouwpercelen rond Engertsdijksvenen natter worden als de ingrepen worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld als de nieuw aan te leggen kades het water in het hoger gelegen natuurgebied onvoldoende vasthouden.


Herinrichting

Volgens de provincie was een uitgebreid onderzoek niet nodig, omdat het alleen gaat om via beheer van het gebied de natuurwaarden te herstellen. De bezwaarmakers vonden dat het ook om een herinrichting gaat, naast het toegankelijk maken van het gebied voor recreatie.

In dat geval is een uitgebreid natuuronderzoek volgens hen wel nodig. De raad sluit zich daarbij aan. De provincie moet nu alsnog uitgebreid onderzoek doen naar de mogelijke gevolgen en een nieuwe ontgrondingsvergunning afgeven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer