Voorlopig geen verbod op doden eendagshaantjes

Er komt voorlopig geen verbod op het doden van eendagshaantjes in Nederland. Wel wil minister Piet Adema van LNV met de sector inzetten op andere methoden om het aantal te doden haantjes zoveel mogelijk te beperken.

Voorlopig+geen+verbod+op+doden+eendagshaantjes
© In Ovo

De landbouwminister komt tot dit besluit op advies van de stuurgroep Eendagshaantjes, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

De stuurgroep, bestaande uit LNV en vertegenwoordigers van de sector en de Dierenbescherming, concludeert dat het zeker mogelijk is het aantal te doden eendagshaantjes te verminderen. Wel kan een verbod tot ongewenste gevolgen leiden, zoals het verplaatsen van broederijen naar het buitenland en het ontstaan van muizenkwekerijen als vervangende voederdieren voor bepaalde diersoorten.


In ovo

Verder moet de in-ovotechniek, waarmee het geslacht in het ei kan worden bepaald, verder worden ontwikkeld om de geslachtsbepaling eerder te laten plaatsvinden en met een zo laag mogelijke foutmarge.

Adema wil rond deze problematiek een ambitieus en haalbaar doel stellen. Hij verwacht dat de sector in het komende half jaar komt met een plan van aanpak om dit doel te realiseren. Ondertussen gaat de minister ook aan de slag met een conceptregelgeving die bij deze doelstellingen past.

In 2026 wordt dit plan van aanpak geëvalueerd. Mochten de beoogde doelen niet worden gehaald, bekijkt de minister of hij in 2028 een algeheel verbod op het doden van die haantjes kan invoeren.

Vanuit de sector wordt gesteld dat de extra bijkomende kosten van deze oplossingen door de consument betaald moeten worden en niet op het bord van de pluimveehouder komt. Ook wordt gepleit voor een Europees verbod, zo stellen de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens (COBK), LTO/NOP, NVP en Anevei.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer