In Nederland zijn kleinere spuitdrones het meest geschikt

Bij de introductie van spuitdrones in Nederland hebben kleinere varianten de beste kansen. Voor grootschalige akkerbouw lijken de drones voorlopig minder geschikt. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR).

In+Nederland+zijn+kleinere+spuitdrones+het+meest+geschikt
© Wageningen University en Research

Inzet van spuitdrones is momenteel geen optie in de landbouw. In het WUR-onderzoek 'Hoe komen spuitdrones van de grond in Nederland?' komt naar voren dat kleine drones tot 25 kilo, die een capaciteit hebben van ongeveer 16 liter vloeistof, zich mogelijk als eerste nuttig kunnen maken. Dit betreft de nichegebieden van fruit- en boomteelt en spotspraying in de land- en tuinbouw.

Mede door de veelal vlakke akkers in Nederland lijken spuitdrones voor de grootschalige akkerbouw minder geschikt. Bovendien beschikken Nederlandse akkerbouwers doorgaans over goed onderhouden spuitapparatuur met driftreducerende spuitdoppen.


Duurzame gewasbescherming

De WUR-onderzoekers maken in het rapport duidelijk wat de kansen en uitdagingen zijn bij de invoering van spuitdrones. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De inzet van spuitdrones kan duurzame vormen van gewasbescherming opleveren en de techniek kan een rol spelen bij bijvoorbeeld het zaaien van groenbemesters in een gewas.

Maar door de regelgeving is het gebruik van spuitdrones in Nederland nog geen alternatief. Zowel beleid op het gebied van luchtvaart als gewasbeschermingsregels houdt de introductie tegen. In bepaalde Europese landen worden drones al wel beproefd. Landen als Frankrijk, Zwitserland en België nemen daarin het voortouw. Ook Duitsland boekt vooruitgang met het testen van spuitdrones.


In kaart brengen gewaseigenschappen

Drones worden op dit moment in de Nederlandse landbouw vooral ingezet voor het in kaart brengen van allerlei gewaseigenschappen. In de WUR-studie wordt geconcludeerd dat onderzoek en technische ontwikkeling kunnen bijdragen aan een versnelling van de invoering in Nederland.

'Ook kunnen wetenschap en marktpartijen werken aan het voorbereiden van wet- en regelgeving om met spuitdrones te werken. Er is al veel Europese wetgeving, maar Nederland moet uiteindelijk zelf toestemming verlenen', geven de WUR-onderzoekers aan. Overigens wordt in 2024 precisielandbouw toegevoegd aan de vergroeningsmaatregelen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Voor drones is de luchtvaartregelgeving een bepalende factor. Daarbij gaat het om regelgeving die voorschrijft waar drones aan moeten voldoen, hoe operaties moeten worden uitgevoerd en welke eisen aan piloten worden gesteld. Er zijn regels die het vliegen met drones beperken rondom vliegvelden en laagvliegzones. Dat heeft gevolgen voor de landbouw, omdat veel akkers vlak bij vliegvelden liggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer