BioScope koopt oogstvoorspellingsdienst

Technologie- en databedrijf BioScope heeft de oogstvoorspellingsdienst van start-up VanBoven overgenomen. De oogstvoorspellingsdienst is een methode om op basis van dronebeelden en het weer de oogst van vollegrondsgroenten te voorspellen. Het afgelopen jaar is de techniek al op bijna een derde van het areaal broccoli gebruikt.

BioScope+koopt+oogstvoorspellingsdienst
© BioScope

BioScope is een onderdeel van LTO Bedrijven en bekend van de Fieldscout-app. Daarmee kunnen telers via satellietbeelden inzicht krijgen in de groei van hun gewassen en de bodemgesteldheid.

VanBoven is in 2019 opgericht door Bas Nootebos, Eric Verhoeff en Kaz Vermeer. Zij ontwikkelden de methode met dronebeelden, omdat een traditioneel rondje om de akker steeds moeilijker werd door de groter wordende arealen. De techniek werd in 2021 geïntroduceerd.


Gedetailleerde foto's

De drone maakt gedetailleerde foto's van het gewas, waarna per broccoliplant de grootte van de schermen is te bepalen. Zo zijn via groeimodellen de optimale oogstmomenten en de oogstlocaties te bepalen. Tegelijk zijn arbeid en logistiek ook weer beter te plannen ofwel hoeveel mensen en kisten nodig zijn voor de oogst.


Via de gedetailleerde foto's is nauwkeurig de afmeting van de plant te bepalen en dus het oogstmoment te plannen aan de hand van groeimodellen.
Via de gedetailleerde foto's is nauwkeurig de afmeting van de plant te bepalen en dus het oogstmoment te plannen aan de hand van groeimodellen. © BioScope

De voorspellingen werken per perceel en plantdatum. BioScope brengt daarvoor de percelen in kaart. Op basis van het ras en het weer worden dronevluchten per perceel gepland en de data binnen 24 uur aan telers beschikbaar gesteld. De kaarten met de verwachte oogstdatum en maatsortering zijn te delen met anderen. Vorig jaar werd daarvoor een tarief gehanteerd van 150 euro per hectare.

'De afgelopen periode is gebleken dat telers deze kosten al snel terugverdienen', zegt marketingmanager Arnout Goeman van LTO Bedrijven. 'We zijn echt enthousiast dat onze innovatieve diensten nu worden uitgebreid met deze activiteit. Het geeft veel kansen in onze dienstverlening en doorontwikkeling van de technologie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer