NAJK roept MOB op te stoppen met handhavingsverzoeken PAS-melders

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) roept milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) op te stoppen met het indienen van handhavingsverzoeken bij provincies tegen PAS-melders. Aanleiding is het bericht van RTV Oost over handhaving tegen een PAS-melder in Overijssel. De provincie ziet geen juridische mogelijkheden voor legalisatie.

NAJK+roept+MOB+op+te+stoppen+met+handhavingsverzoeken+PAS%2Dmelders
© Persbureau Noordoost

De Overijsselse melkveehouder moet binnen een jaar zijn veestapel met twee derde verkleinen, anders kan hij een dwangsom krijgen van 117.000 euro per kwartaal. Dit zegt hij tegenover RTV Oost.

De overheid moet iets doen aan de Programma Aanpak Stikstof (PAS)-problematiek, vindt NAJK. Volgens de organisatie kan het niet zo zijn dat PAS-melders geen bescherming genieten en hoge dwangsommen krijgen opgelegd.


Provincies voeren mogelijke oplossingen als extern salderen niet meer uit, omdat overheden bang zijn voor actie van MOB. 'En dat is terecht. Elke poging om vooruit te komen, kan geblokkeerd worden door dit netwerk van juristen dat zich verzet tegen biodiversiteitsverlies en klimaatverandering. Dat komt doordat het stikstofbeleid slecht in elkaar zit en door de overheid die op dat punt gefaald heeft. Johan Remkes maakte dit meer dan duidelijk in zijn rapport', stelt NAJK.

Volgens NAJK gaat het gelijk dat MOB wil halen over de rug van boeren die te goeder trouw en volgens de wet hebben gehandeld, een brug te ver. 'Hoe 'natuur-minded' je ook bent en hoe graag je de overheid ook op haar fouten wil pakken, het is moreel fout om deze hardwerkende gezinnen te straffen voor een fout die zij niet hebben begaan', aldus de organisatie.

'In een samenleving als de onze, moeten we elkaar ook ruimte gunnen om te komen tot een oplossing. Dat is niet bang maken en terreur veroorzaken, maar dat is je punt maken en ruimte geven om tot oplossingen te komen', besluit NAJK.


CDA zoekt naar oplossing

CDA-Tweede Kamerlid Derk Boswijk dringt ook aan op een oplossing door de overheid. 'Dit moet worden opgelost, linksom of rechtsom. Dit kan gewoon niet het verhaal zijn. Ik vind dat wij als overheid, als politiek onze verantwoording moeten nemen en deze mensen niet kunnen laten bungelen. Het zullen geen makkelijke oplossingen zijn, het zal niet snel gaan. Maar we moeten wel met een oplossing komen.'

Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof gaf eind januari 2022 aan niet te gaan handhaven. Dat deed ze na de uitspraak van de Raad van State dat de gegevens van PAS-melders openbaar moesten worden gemaakt. Eerder al liet provincie Overijssel weten niet te willen handhaven bij PAS-melders. Gedeputeerde Staten vonden dat destijds 'onevenredig'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer