Dwangsommen voor Overijsselse veehouders

Provincie Overijssel gaat handhaven tegen drie Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders. Volgens een bericht in De Stentor gaat het om veehouders in Kampen, Den Velde en Haaksbergen.

Dwangsommen+voor+Overijsselse+veehouders
© Twan Wiermans

Natuurorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) spande begin dit jaar een zaak aan tegen meerdere Overijsselse bedrijven, waaronder twaalf PAS-melders. MOB eiste dat de provincies zouden optreden tegen deze bedrijven in plaats van ze te gedogen. De rechtbank ging daarin mee en oordeelde in mei dat de provincie moet handhaven.

Overijssel worstelt al geruime tijd met deze uitspraak, omdat de PAS-melders volgens de provincie buiten hun schuld in een illegale situatie zijn beland. Desondanks zag de provincie in juni geen andere mogelijkheid dan in zeven gevallen alsnog op te treden. De Stentor meldt dat bij vier PAS-melders intussen is gebleken dat geen sprake is van een overtreding, omdat er minder dieren worden gehouden dan in de PAS-melding was aangegeven.


Bij drie andere PAS-melders is wel sprake van een overtreding. Uit controles is gebleken dat voor een deel van de ammoniakuitstoot de vereiste toestemming ontbreekt. Deze bedrijven moeten hun veestapel inkrimpen, anders gaat de provincie dwangsommen opleggen. De boetes hebben een maximum van 30.000 tot 60.000 euro. De bedrijven krijgen vier tot zes maanden de tijd om de bedrijfsvoering aan te passen aan de vergunde rechten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer