Bloeiende tak uit Overijssel vindt zijn weg over de wereld

Het assortiment van familiebedrijf Veldkamp Sierteelt in Welsum bestaat uit zomerbloemen en takken van snijheesters en vaste planten. Hun nicheproducten gaan van eind april tot begin december naar bloemisten over de hele wereld.

Bloeiende+tak+uit+Overijssel+vindt+zijn+weg+over+de+wereld
© Ruben Meijerink

'Klanten zijn dol op onze producten', zegt Karin Veldkamp. In vof Veldkamp Sierteelt is zij verantwoordelijk voor personeel en organisatie en haar man John voor de teelt en verkoop. John's broer Teun springt naast zijn fulltime baan twee dagen per week bij voor onkruidbeheersing en oogstwerkzaamheden.

'Soms krijg ik enthousiaste appjes van geïnteresseerde bloemisten uit de meest uiteenlopende landen', vertelt John Veldkamp. 'En Bloomon maakt graag arrangementen met onze takken. Die vinden ze zó mooi.' De kwekerij is gespecialiseerd in de teelt van snijheesters, zomerbloemen en vaste planten waarvan zij bloeiende takken snijden.

Oorspronkelijk was het sierteeltbedrijf een varkensfokbedrijf, maar de gebouwen moesten wijken voor een dijkverzwaring langs de IJssel. De familie Veldkamp besloot over te schakelen op tuinbouw. 'Dat kwam niet helemaal uit de lucht vallen', zegt Veldkamp. 'Mijn ouders en broer hadden altijd al liefhebberij in de teelt van bloemen en planten.'

Veel van onze takken zijn bestemd voor rouwen en trouwen en dat zal altijd doorgaan

Teun Veldkamp, sierteler in Welsum

Op een veldje van 1.000 vierkante meter begonnen de broers in 1994 met snijchrysanten en verschillende soorten snijheesters. De grondsoort en het klimaat bleken zich daar uitstekend voor te lenen. Op de percelen die rond de woning met verwerkingsschuur liggen, is nog ruimte om de teelt uit te breiden.

Bij de keuze van het assortiment hebben de telers altijd gekeken naar een gunstige spreiding qua oogsttijdstip. 'In februari en maart zijn we druk met het snoeien van de struiken en nieuwe aanplant', legt Veldkamp uit. 'In april beginnen we met bemesting met (kunst)mest en compost. Eind april kunnen we dan de eerste takken oogsten.'

Het gaat om stelen van de Gelderse Roos of viburnum, gevolgd door pioenroos, kruisdistel of eryngium, hertshooi of hypericum en sneeuwbes of symphoricarpos. En tot begin december om rozenbottel en glansmispel of photinia.


Nieuwe steksoorten uitproberen

Van alle soorten kweekt het bedrijf verschillende varianten. 'Wij proberen graag nieuwe soorten uit van onze stekleverancier Kolster', geeft Karin Veldkamp aan. 'Zij veredelen soms planten met positieve afwijkende eigenschappen die wij in onze teelt vinden. Dat heeft ons al drie eigen soorten rozenbottels opgeleverd', vervolgt John Veldkamp. 'De Rosa Magical Sunset, Magical Pride en Magical Autumn Glory.'

Kolster richt zich bij de veredeling met name op resistentie tegen (valse) meeldauw, omdat het aantal toegelaten gewasbeschermingsmiddelen gestaag afneemt.


Groene gewasbescherming

Om ziektes en plagen voor te zijn, zet het echtpaar vooral in op plantweerbaarheid. Daarvoor gebruiken ze groene bladversterkers en meststoffen waarmee ze de planten als het ware oppeppen. 'We zijn al dertig jaar bezig om milieuvriendelijk te werken en gebruiken voor 90 procent groene gewasbescherming', voegt Veldkamp toe. 'Ook zetten we breed in op biologische bestrijding tegen trips en spint, dit jaar bijvoorbeeld met 475.000 roofmijten in onze sneeuwbessen.'

De kwekerij is MPS-A+- en -GAP-gecertificeerd en heeft ook een Global GAP-certificaat.


John Veldkamp: ‘We zetten breed in op biobestrijding.’
John Veldkamp: ‘We zetten breed in op biobestrijding.’ © Ruben Meijerink

Kwaliteit staat voor Veldkamp Sierteelt hoog in het vaandel en dat betekent veel handmatig en arbeidsintensief werk. Via een uitzendbureau huren zij van februari tot begin december acht tot twaalf, met name Poolse, medewerkers in. 'Wij vinden het belangrijk om goed om te gaan met ons personeel en mede daardoor komt een vast groepje elk jaar weer bij ons terug', aldus Karin Veldkamp.

De kwekerij heeft een sorteermachine met camera's die onder meer selecteren op lengte en gewicht van de takken en kleur en grootte van de bloemen en bessen. John Veldkamp: 'Het was een investering van zo'n 100.000 euro, maar die betaalt zich terug door een uniformere kwaliteit en besparing op arbeid.'


Alle planten staan in de vollegrond, ook de kruisdistel.
Alle planten staan in de vollegrond, ook de kruisdistel. © Ruben Meijerink

Ondanks de vollegrondsteelt gebruikt de kwekerij wel energie, onder andere voor de koelcellen voor de bloemen die wachten op transport en de waterpompen voor de beregening. De ondernemers prijzen zich gelukkig dat ze zonnepanelen hebben en grotendeels zelfvoorzienend zijn. Desondanks hebben ze ook te maken met gestegen prijzen voor grondstoffen als kunstmest en is het de vraag of consumenten de hand op de knip gaan houden voor luxeproducten als bloemen.

'Maar', zegt John Veldkamp, 'veel van onze takken zijn bestemd voor rouwen en trouwen en dat zal altijd doorgaan. En wat denk je van evenementen bij oliesjeiks in het Midden-Oosten?' Hij is dan ook blij dat zijn zoon Lars inmiddels fulltime bij de kwekerij werkt en zich warmloopt om tot de vof toe te treden. 'Hij liep als klein jochie al mee in het bedrijf.'


Bedrijfsinformatie

Bedrijf: Sierteelt Veldkamp van Teun (57), Lars (21), Karin (52) en John (52) Veldkamp. Plaats: Welsum (OV). Grootte: 6,5 hectare aan zomerbloemen en takken van snijheesters en vaste planten. De ongeveer 2 miljoen stelen in lengtes van 35 tot 140 centimeter die Veldkamp Sierteelt jaarlijks produceert komen wereldwijd bij bloemisten terecht, vooral via exporteurs op de veilingen van Royal FloraHolland en Plantion.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer