Raad van State zet streep door bouwvrijstelling

De bouwvrijstelling stikstof voldoet niet aan het Europese natuurbeschermingsrecht. Dat concludeert de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een tussenuitspraak. Dit betekent dat per bouwproject moet worden onderzocht wat de gevolgen zijn van de stikstofuitstoot.

Raad+van+State+zet+streep+door+bouwvrijstelling
© Dirk Hol

Door de uitspraak komt de bouwsector in dezelfde situatie als voor de invoering van de bouwvrijstelling. Dit betekent niet dat er nu een algehele bouwstop geldt. Net als voorheen geldt dat er per project onderzoek moet worden gedaan naar de mogelijke gevolgen van de uitstoot van stikstof.

De uitspraak is gedaan in een zaak die gaat om het project 'Porthos' waarmee CO2 uit het Rotterdamse havengebied in lege gasvelden onder de Noordzee wordt opgeslagen. Voor het project is gebruikgemaakt van de bouwvrijstelling, maar milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) startte een procedure tegen dat besluit.


Vertraging

Nu de bouwvrijstelling niet mag worden gebruikt, loopt het project vertraging op, maar is het niet van de baan. Voor het project is al een onderzoek naar de uitstoot gedaan, maar deze is te laat in deze procedure ingediend. Daarom heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State nu eerst een tussenuitspraak gedaan en MOB zes weken de tijd gegeven om alsnog op het onderzoek te reageren. Daarna zal de afdeling bestuursrechtspraak de behandeling van de zaak Porthos voortzetten en later een einduitspraak doen.


Net als in de situatie van voor de bouwvrijstelling blijft het mogelijk om voor een plan of project een voortoets uit te voeren en te laten beoordelen. Daarnaast kan voor projecten van groot openbaar belang toestemming worden gegeven als daarvoor geen alternatieven zijn en de natuurschade wordt gecompenseerd.


Nauwelijks verminderd

Volgens Johan Vollenbroek van milieugroep Mobilisation for the Environment (MOB) heeft de Raad van State met de uitspraak 'een streep gehaald door een van de geitenpaadjes van het kabinet'. Volgens Vollenbroek wilde de overheid met de vrijstelling 'de vergunningverlening weer op gang brengen zonder maatregelen te hoeven nemen om de stikstofuitstoot werkelijk omlaag te brengen en verdere achteruitgang van onze natuur te stoppen'. Sinds 2019 is de uitstoot van stikstof nauwelijks verminderd, zegt Vollenbroek. 'De grootste bron, landbouw, heeft nog weinig tot niets gereduceerd.'


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer