Uitspraken RvS en Adema zetten debat over Remkes-advies onder grote druk

Update - De Tweede Kamer debatteert donderdag over de adviezen voor de stikstofaaanpak die gespreksleider Johan Remkes recent gaf aan het kabinet. De actualiteit van deze week zorgt ervoor dat het debat onder een vergrootglas ligt.

Uitspraken+RvS+en+Adema+zetten+debat+over+Remkes%2Dadvies+onder+grote+druk
© Dirk Hol

Zo bleek dinsdagavond dat de lijst met grootste ammoniakuitstoters van het RIVM wederom niet klopte. Minister Christianne van der Wal (Natuur & Stikstof) haastte zich om excuses te maken voor de fouten die in de lijst waren gekropen en beloofde hierover een hartig woordje te spreken met het RIVM. Niet genoeg voor Kamerlid Wybren van Haga, die woensdag alvast een motie van wantrouwen aankondigde die hij donderdag bij het stikstofdebat gaat indienen.

Ook de andere minister, Piet Adema van LNV, maakte de tongen los. Hij liet zich ontvallen dat de deadline van 2030 voor halvering van de stikstofuitstoot in sommige gevallen wellicht best wat opgeschoven kan worden. Binnen de coalitie leidde de uitspraak van ChristenUnie-minister Adema tot gemengde reacties. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot eiste dat Adema zijn woorden zou terugnemen, terwijl ook VVD'er Thom van Campen zich in vergelijkbare bewoordingen uitliet.


Geen twijfels over intenties Adema

CDA-landbouwwoordvoerder Derk Boswijk toonde zich een stuk milder. 'We moeten aan de slag met rapport Remkes omdat er zo snel mogelijk perspectief moet komen voor boeren in Nederland. Ik heb geen twijfels over de intenties van Adema en de doelen die hij voor ogen heeft', plaatste hij woensdagochtend op Twitter.Adema's partijgenoot Pieter Grinwis vindt het ophef om niets. 'Adema zegt helder en nuchter waar we voor staan en willen gaan. Zijn uitspraken zijn gewoon in lijn met het advies van Remkes, inclusief zijn duiding daarvan in de Kamer. Geen enkele reden voor politieke opwinding. Nu weer aan de slag met het bouwen aan een goede toekomst voor boer en natuur', reageert het Kamerlid op Twitter.

Ondertussen heeft ook de bewindsman zelf gereageerd. Hij blijft erbij dat zijn uitspraken in lijn zijn met de eerdere kabinetsreactie op de adviezen van Johan Remkes.
Bouwvrijstelling

Bovenop de politieke onrust komt ook nog de uitspraak van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een tussenuitspraak over de bouwvrijstelling. Die uitspraak betekent dat per bouwproject moet worden onderzocht wat de gevolgen zijn van de stikstofuitstoot.

Door de uitspraak komt de bouwsector in dezelfde situatie als voor de invoering van de bouwvrijstelling. Dit betekent niet dat er nu een algehele bouwstop geldt. Net als voorheen geldt dat er per project onderzoek moet worden gedaan naar de mogelijke gevolgen van de uitstoot van stikstof.

De uitspraak werd gedaan in een zaak die gaat om het project 'Porthos' waarmee CO2 uit het Rotterdamse havengebied in lege gasvelden onder de Noordzee wordt opgeslagen. Voor het project is gebruikgemaakt van de bouwvrijstelling, maar milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) startte een procedure tegen dat besluit.


Niet langer dralen

Verantwoordelijke ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) hebben nog niet gereageerd op de uitspraak. Vanuit de oppositie klinkt alvast een oproep tot actie. PvdA-Kamerlid Joris Thijssen vindt dat het kabinet 'niet langer mag dralen maar moet handelen'. Hij wil dat boeren snel perspectief krijgen en dat het kabinet ook met stikstofdoelen komt voor de industrie, het verkeer en de luchtvaart.

Alle ontwikkelingen bezien, belooft het debat, waar sowieso van 14.15 uur tot 23.00 uur 's voor wordt uitgetrokken, een stevige te worden voor minister Van der Wal. Een mogelijk gebrek aan eenheid in het kabinet, de nieuwe blunder met de RIVM-lijst van uitstoters én de uitspraak van de Raad van State vormen genoeg munitie voor de Tweede Kamer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer