Kip met 1 ster Beter Leven stoot mogelijk meer ammoniak uit

De transitie naar kip met 1 ster van het Beter Leven-keurmerk kan gepaard gaan met evenveel of zelfs meer ammoniakuitstoot. In een tussentijdse bespreking van de Regiegroep Scale Up Kip 1 ster met Wageningen University & Research bleek dat er aanwijzingen zijn dat de uitstoot niet afneemt. Hoe dit werkelijk uitpakt, is nog onderwerp van studie.

Kip+met+1+ster+Beter+Leven+stoot+mogelijk+meer+ammoniak+uit
© Twan Wiermans

Wageningen University & Research (WUR) voert in opdracht van de Regiegroep Scale Up Kip 1 ster een impactstudie uit die alle gevolgen, nationaal en lokaal, van een grootschalige omschakeling naar 1 ster Beter Leven-kip in kaart brengt. Eind dit jaar wordt deze studie, die wordt gefinancierd door het ministerie van LNV, gepubliceerd.

Uit de reeds gevoerde gesprekken met WUR blijkt dat partijen zich moeten voorbereiden op een scenario dat de omschakeling ook gepaard zou kunnen gaan met meer ammoniakuitstoot, afhankelijk van het type staluitvoering en de randvoorwaarden. Pluimveehouders kunnen daardoor in een juridische impasse terechtkomen, schetst de regiegroep.

De impasse betekent dat de gedane of lopende investeringen onzeker worden, omdat al verleende vergunningen kunnen worden aangevochten. Het is mogelijk dat daardoor een 'Programma Aanpak Stikstof (PAS)-situatie' ontstaat voor deze pluimveehouders. De regiegroep noemt dit een zeer ongewenste situatie.

Helderheid en acute steun vanuit overheid

Als daadwerkelijk meer ammoniak wordt uitgestoten, voorziet de regiegroep met ook LTO Nederland als deelnemer, dat de omschakeling door de pluimveesector vertraging oploopt. De organisaties vragen daarom acute steun en helderheid vanuit overheden. Pluimveehouders die dit betreft, hebben behoefte aan duidelijke, juridisch houdbare kaders. Dit is volgens LTO noodzakelijk om zekerheid te bieden voor de korte en lange termijn en om de vaart te houden in de omschakeling.

Verder zoeken Dierenbescherming, de retail en haar ketens actief hoe ze vanuit hun eigen verantwoordelijkheid pluimveehouders kunnen helpen en meer zekerheid kunnen bieden. In de Regiegroep Scale Up Kip 1 ster werken alle partijen in de keten, ngo's en overheid samen aan het verduurzamen van de keten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer