Netwerk Grondig: 40 kilo ammoniak per hectare als norm

Een grondgebonden melkveehouder die met managementmaatregelen niet meer dan 40 kilo ammoniak per hectare produceert, zou zijn bedrijfsvoering emissiearm mogen noemen. Dat voorstel bood Netwerk Grondig dinsdag met behulp van Bertha 40 aan de Kamerleden van de Vaste commissie Landbouw aan. Ze presenteerden het plan bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Netwerk+Grondig%3A+40+kilo+ammoniak+per+hectare+als+norm
© Dirk Hol

Volgens het voorstel van Netwerk Grondig is met vakmanschap en management te komen tot de waarde van 40 kilo ammoniak per hectare. Dat is een reductie van 30 procent ten opzichte van het landelijke gemiddelde. Netwerk Grondig ziet geborgde managementmaatregelen als het alternatief voor technische stalaanpassingen.

Die emissiereductie van 30 procent tot 40 kilo ammoniak per hectare zou bereikt kunnen worden door een bovengemiddeld aantal uren weidegang met een lage veebezetting of bijvoorbeeld maximaal 15 procent eiwit en veel minder kunstmestgebruik. Dat leidt volgens het netwerk tot een lagere kostprijs met behoud van melkproductie en diergezondheid.


Managementmaatregelen borgen

Die 30 procent emissiereductie voldoet dan nog niet aan de doelstellingen van het kabinet die naar 50 procent emissiereductie wil in 2030. Verder is het de vraag hoe de managementmaatregelen zijn te borgen, zodat ze door een rechter ook erkend zullen worden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer