Onderzoek wijst uit dat bollenteelt sneller kan

De teelt van bloembollen is te versnellen. Dat is een van de eerste uitkomsten van onderzoeksproject 'Fundamentele systeemsprong' waaraan Wageningen University & Research werkt.

Onderzoek+wijst+uit+dat+bollenteelt+sneller+kan
© niels de vries

Volgens de onderzoekers is dat ook nodig om de duurdere teeltmethode die in het project wordt gehanteerd, te kunnen bekostigen. In het onderzoek is niet een deel van de oogst het uitgangsmateriaal voor de volgende teelt, maar wordt begonnen met schone bollen die versneld zijn opgekweekt in kassen. Daarna kan nog een jaar buiten worden geteeld om een leverbaar product te krijgen.

Het onderzoek is in 2020 begonnen en heeft een duur van vier jaar. Om de mogelijkheden van de technologie in het nieuwe teeltsysteem nog beter te kunnen benutten, is meer kennis van de bloembollenfysiologie nodig, stelt Wageningen University & Research. Hierop wordt het onderzoek de komende jaren gericht.


Fundamentele systeemsprong is begonnen om schoner bollen te telen, met minder residuen van gewasbeschermingsmiddelen en een lagere bemesting. In de huidige bollenteelt worden ziekten en plagen steeds meegenomen in de vervolgteelt. Dat gebeurt omdat telers een deel van hun oogst hiervoor gebruiken. Het project wordt uitgevoerd met tulp, calla, amaryllis en narcis.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer