'Alles moet anders'

Verandergoeroes zijn niet angstig om een traject in te gaan om organisaties te herstructureren. Ik ken meerdere voorbeelden hoe ze er met gestrekt been in zijn gegaan. Ook in het Haagse circuit lijken meerdere partijen zo ook de landbouw te benaderen. Een uitspraak zoals 'het landbouwmodel is achterhaald' wordt normaal gevonden. Terwijl we wereldwijd als voorbeeldland worden gezien.

%27Alles+moet+anders%27
© LTO Nederland

Oproepen tot fundamentele veranderingen, afbreken van het huidige systeem en zien wat we vervolgens weer kunnen opbouwen! Niet gehinderd door kennis en ervaring is het gemakkelijk roepen om zorgvuldig opgebouwde systemen af te bouwen en daarbij te hopen dat hetgeen ervoor terugkomt beter is. Doel en middel worden vaak omgewisseld. Het middel, bijvoorbeeld krimp of systeemverandering, wordt als doel verheven.

Het eigenlijke doel wordt niet onderkend of begrepen. Een discussie over voeren wordt als weerstand en lastig ervaren. Het liefst houden beleidsmakers het simpel, niet te veel nadenken. En als moet worden nagedacht, dan graag redeneren vanuit modellen waarin de hogere wiskunde kan zegevieren. Hier geldt vaak: wat je erin stopt, komt er ook uit.

Deze projectie is ook te maken op de kalverhouderij. Jaren geroemd om de progressie die is gemaakt op veel fronten. Denk aan de geïntegreerde kolomorganisatie, dierenwelzijnsverbeteringen, marktgericht produceren en verwaarding van rest- en bijproducten. Internationaal een voorbeeld in de rundersector.

Oplossingen voor onderliggende vraagstukken worden gezien als vertraging van de eigen gedachte, alles moet anders

Wim Thus, voorzitter LTO Kalverhouderij

Dat er nog genoeg uitdagingen liggen, staat buiten kijf. Continue alertheid is noodzakelijk om scherp te blijven. De aanpak die we vanuit de vakgroep met de brancheorganisatie SBK kiezen, is het voortbouwen op een goed fundament. De basis is stevig en biedt houvast om op de gebieden diergezondheid, emissies en transport de sector toekomstvast te houden. Samen met de melkveehouderij en veehandel willen we hier forse stappen in zetten.

Onze ervaring van de laatste jaren is dat goede plannen bij voorbaat in twijfel worden getrokken. Het past niet bij een zekere vooringenomenheid dat de sector sowieso moet krimpen. Oplossingen voor onderliggende vraagstukken worden gezien als vertraging van de eigen gedachte. Alles moet anders.

Met elkaar blijven we er energie op zetten om het goede te bewaren en het mindere te verbeteren. Afbreken gaat snel, iets geheel nieuws opbouwen kost tijd en geeft veel verliezers. Alles wordt anders, maar laten we dit gedegen en met verstand vormgeven. Vanuit een positieve inslag de moed erin houden!

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer