Oekraïense boeren vragen EU om trucks en generatoren

Oekraïne zoekt Europese hulp bij transport van agrarische producten over de weg. De Oekraïense onderminister Markian Dmytrasevych heeft de Europese Unie hierom gevraagd.

Oekra%C3%AFense+boeren+vragen+EU+om+trucks+en+generatoren
© DIRK HOL

Volgens de onderminister kan Oekraïne niet rekenen op betrouwbare export over de Zwarte Zee, nu Rusland dreigt het Zwarte Zee-akkoord niet te verlengen. Oekraïne vraagt de Europese Unie om uitbreiding van de exportcorridors niet alleen te zoeken in spoorvervoer, maar vooral over de weg.

Transport per trein met overslag en opslag is tijdrovend en kostbaar. Transportkosten die vroeger 40 Amerikaanse dollar per ton bedroegen, zijn nu gestegen naar 200 dollar per ton, zegt de onderminister.


Oekraïne heeft ook dringend generatoren nodig om elektriciteit op te wekken, stelt Dmytrasevych. Nu de Russen de elektriciteitscentrales bombarderen, zitten grote delen van het platteland zonder stroom. Daardoor vallen koelinstallaties en allerlei andere apparatuur uit, vooral in de veeteelt en pluimvee.

Verder vraagt de Oekraïense overheid om Europese steun voor de aanleg van een pijpleiding naar de Poolse kust aan de Oostzee voor transport van zonnebloemolie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer