Ministerie werkt aan tegemoetkoming voor derogatiekosten

Er komt een financiële regeling om boeren te ondersteunen in extra kosten die ze moeten maken voor het afvoeren van mest nu de derogatie wordt afgebouwd. Dat heeft een ambtenaar van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) maandag gezegd tijdens een webinar van het ministerie over derogatie.

Ministerie+werkt+aan+tegemoetkoming+voor+derogatiekosten
© Ulco Wesselink

Het ministerie benadrukt dat het niet gaat om een compensatie voor alle kosten of voor opbrengstverlies. De regeling wordt ook geen volledige vergoeding voor het afvoeren van mest, benadrukte Coen de Vos, beleidsmedewerker mest bij het ministerie van LNV. Boeren zullen daar ook eigen geld aan kwijt zijn. De regeling is vooral bedoeld om te zorgen dat boeren grasland in stand houden en daarmee de waterkwaliteit verbeteren. Aanvragen kunnen tegen die tijd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) worden ingediend.

De regeling wordt nu verder uitgewerkt en is alleen bestemd voor ondernemers die in 2021 aan de derogatie hebben deelgenomen en dat nu ook doen. Later dit jaar wordt meer duidelijk over de exacte voorwaarden voor deelname aan de regeling. Deelnemen aan de derogatieregeling kan de komende jaren nog steeds, ondanks dat de voorwaarden de komende jaren steeds worden aangescherpt. Belangstellenden kunnen vanaf 15 november een derogatievergunning aanvragen, net als voorgaande jaren.


Bufferstroken

Het ministerie van LNV had het webinar georganiseerd om uitleg te geven over de afbouw van derogatie en om vragen van boeren te beantwoorden. Diverse kijkers stelden vragen over de grotere bufferstroken die zij straks moeten aanhouden, bijvoorbeeld over wie de bufferstroken vastlegt. Anniek Struik-Van Eek, adviseur uitvoering mest bij RVO, gaf uitleg. 'RVO doet op basis van de bij hen bekende perceelkaart een voorstel over aan de ondernemer over de hoe breed de buffer op een perceel moet zijn.'


Het is nog niet vastgelegd wat de vereisten van de bufferstrook zijn en wat er wel en niet op een bufferstrook kan worden geteeld. Volgens De Vos buigt het ministerie zich over deze kwestie, omdat het ook wil dat boeren met deze grond, opgeteld meestal meerdere hectares per ondernemer, geld kunnen blijven verdienen.


Waterkwaliteit

'Het doel is niet dat het areaal uit productie gaat. Het doel is de waterkwaliteit te verbeteren', zegt De Vos. 'We kijken hoe we deze stroken rendabel kunnen maken.' Het ministerie werkt nog aan een voorstel en boeren en andere belanghebbenden krijgen nog de mogelijkheid om hun visie op dit voorstel te geven.

Peter Munters, namens het ministerie van LNV betrokken bij de onderhandelingen met de Europese Commissie, ging in op de vraag waarom Nederland niet opnieuw gaat onderhandelen met Brussel over de derogatiebeschikking. 'Dat hebben we overwogen, maar daar was echt geen mogelijkheid toe', stelt hij. 'De Europese Commissie heeft een beschikking vastgesteld en dat is dan een gegeven.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer