Schouten vindt heronderhandelen over derogatie niet realistisch

Waarnemend landbouwminister Carola Schouten vindt nieuwe onderhandelingen met de Europese Commissie over derogatie niet realistisch. Dat heeft heeft zij laten weten in een reactie op een oproep van LTO Nederland.

LTO stelde dat de derogatiebeschikking van de commissie betekent dat kringlooplandbouw een utopie blijft en ook het verbeteren van de waterkwaliteit wordt in de praktijk een halt toegeroepen. Daarbij krijgt het verdienmodel van boeren een flinke tik. LTO heeft de regering daarom opgeroepen opnieuw in gesprek te gaan in Brussel.

'Er is een heel intensieve onderhandelingen aan deze derogatiebeschikking vooraf gegaan', legt Schouten uit. 'We zijn niet over een nacht ijs gegaan. Het is niet realistisch om te denken dat we een andere beschikking kunnen krijgen als we terug naar Europa gaan. Sterker nog, het was nog een hele toer om te zorgen dat we een afbouwtraject voor derogatie konden krijgen. Zonder afbouwplan hebben 17.000 bedrijven een probleem.'

Waterkwaliteit

Nederland blijft hoe dan ook een opgave houden om de waterkwaliteit te verbeteren, zegt de bewindsvrouwe. 'Dat is in de aanvullende voorwaarden ook naar voren gekomen. Dat probleem verandert niet opeens als je teruggaat naar Brussel en zegt dat het op een andere manier wilt doen.' Schouten benadrukt dat het ministerie van Infrastructuur en Waterkwaliteit ook werkt aan opgaven voor andere sectoren om de waterkwaliteit te verbeteren. 'Het is een opgave aan ons allemaal.'
De minister erkent dat de waterkwaliteit bij derogatiebedrijven beter is dan bij niet-derogatiebedrijven. 'Maar het is nog niet goed genoeg. We moeten echt resultaten behalen voor de waterkwaliteit, meer nog dan we al gedaan hebben.'

Hard aangekomen

Schouten kan zich goed voorstellen dat de derogatiebeschikking in de agrarische sector hard is aangekomen. 'De aanvullende voorwaarden van deze concept derogatiebeschikking zijn zwaar. Ze zullen impact hebben op de bedrijven. We moeten in korte tijd duidelijk krijgen over wat dit precies betekent voor de akkerbouw en de veehouderij. We beseffen dat dit geen gemakkelijke boodschap is.'

De minister is daarom van plan om de sector te betrekken bij de verdere uitwerking van de beschikking. 'Er zitten een aantal zaken in die nader moeten worden bekeken. Dat willen we met de sector en de provincies doen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer