Delphy ontwikkelt IPM-strategie in trayplantopkweek aardbeien

In de opkweek van aardbeienplanten behoort phytophthora tot de belangrijkste ziekten. Door de druk op het middelenpakket wordt het steeds lastiger deze schimmelziekte te bestrijden. Delphy startte er daarom drie jaar geleden een onderzoek naar.

Delphy+ontwikkelt+IPM%2Dstrategie+in+trayplantopkweek+aardbeien
© Proefcentrum Hoogstraten

Hierin bekijkt de adviesorganisatie de mogelijkheden om phytophthora met een Integrated Pest Management (IPM)-strategie tegen te gaan. Bij het onderzoek sloot ook het bedrijfsleven aan om hun IPM-aanpak te beproeven en te valideren onder hoge druk van phytophthora in een praktijkconforme setting.

In de IPM-strategie van Delphy wordt een mix gemaakt van bodembiologie en biostimulanten in combinatie met groene en chemische gewasbeschermingsmiddelen. Het aantal chemische toepassingen is in het schema gereduceerd tot vier toepassingen rondom kritische momenten in de teelt.


Tien objecten

Ondertussen is het vierde onderzoeksjaar gestart met meer dan tien verschillende objecten vanuit diverse aangesloten bedrijven en Delphy IPM-strategieën. Uit de eerste drie jaar onderzoek is de Delphy IPM-strategie ontwikkeld. Bij een werkende strategie hoort een goede methode om te testen en valideren. 'Omdat we de beoordelingsmethode steeds hebben geoptimaliseerd, kunnen we significante verschillen goed zichtbaar maken', zegt Delphy-onderzoeker Vera Theelen.


'Vooral in de tweede fase, waarbij de objecten in een productieteelt liggen, kun je goed het effect zien van de toepassingen die in de opkweek hebben bijgedragen aan de weerbaarheid van de planten. Bij de IPM-strategie is te zien dat het verschil met onbehandeld steeds groter is geworden en dat de strategie zeker niet onderdoet voor de chemische referentie', constateert de Delphy-onderzoeker.


Deelnemende bedrijven

Naast de ontwikkeling en validatie van de IPM-strategie van Delphy neemt ook het bedrijfsleven deel aan deze aansluitproeven. Bedrijven als PlantoSys, Plant Health Cure, UPL, Haifa, Koppert Biological Systems, Bodem en Groen en DCM zijn betrokken bij lopende en/of voorgaande onderzoeken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer