Aardbeienkwekers schrappen kokos volledig uit buitenteelt

Aardbeienkwekers Peter Lemmen en Liesbeth Beijes uit het Limburgse Egchel hebben besloten om voortaan voor de gehele buitenteelt een substraatmengsel zonder kokos te gebruiken. De twee kwekers deden hier vorig jaar al enkele testen mee. 'De resultaten zijn uitstekend. We hebben nu stevigere aardbeien en een gezond wortelgestel.'

Aardbeienkwekers+schrappen+kokos+volledig+uit+buitenteelt
© Lemmen Aardbeien

De stijgende prijs van kokos heeft meegespeeld in het besluit om het substraatmengsel voor de hele buitenteelt van hun aardbeien te voorzien van groencompost en houtvezel in plaats van kokos. 'Maar ook mijn ervaring met de verschillende receptuurproeven van Delphy waren voor mij reden om eens te experimenteren met andere substraatrecepturen', licht Lemmen toe.

Het is een hele stap voor kwekerij Lemmen Aardbeien, dat al meer dan vijftien jaar lang kokos gebruikte in het substraatmengsel. Telkens liepen de kwekers echter tegen het effect van het grondwater op de kokos aan. 'Als we hiervan gebruik moesten maken, resulteerde dat altijd in zwakke aardbeien zonder smaak. Vervolgens gingen we de kokos mengen met 25 procent veen. Dat had zijn voordelen, maar die werden tenietgedaan door een zachtere aarbeilaag en wortelproblemen', blikt Lemmen terug.


Groencompst en houtvezel

De aardbeienkwekers besloten daarom in 2021 enkele proeven uit te voeren met een mengsel zonder kokos. De kokos werd vervangen door TerrAktiv-groencompost en GreenFibre-houtvezel. 'De resultaten waren zeer goed en daarom durven we het aan om nu de gehele buitenteelt hiervan te voorzien.' Inmiddels zijn zelfs al de eerste binnenteelten voorzien van het mengsel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer