Corteva: 'Herregistratie Vydate staat op losse schroeven'

Het vooruitzicht voor herregistratie van oxamyl in Europa ziet er niet goed uit. De werkzame stof van het nematicide Vydate zou door een extra ingebouwde veiligheidsmarge niet voldoen aan de criteria omtrent de humane tox. Voor telers zou 2023 mogelijk het laatste seizoen zijn dat ze het middel kunnen toepassen, meldt toelatingshouder Corteva Agriscience.

Corteva%3A+%27Herregistratie+Vydate+staat+op+losse+schroeven%27
© Haijo Dodde

De Acute Reference Dose (ARfD), oftewel de hoeveelheid van een stof in voedsel of drinkwater die iemand binnen 24 uur kan innemen zonder noemenswaardige gezondheidseffecten, is voor oxamyl met een extra veiligheidsfactor 10 verlaagd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa).

De toxiciteit wordt getest op proefdieren en de vastgestelde ARfD die veilig is voor proefdieren wordt door honderd (de standaard veiligheidsfactor) gedeeld om de humane tox vast te stellen. Bij Vydate is de veiligheidsfactor nu op 1.000 gezet. Dat is volgens Corteva 'onnodig behoudend'.


Aangescherpte eis

Door de aangescherpte eis voldoet oxamyl niet meer aan de criteria voor een toelating. 'Herregistratie wordt dus lastig', voorspelt Corteva Agriscience. 'Dat terwijl Vydate al vijftig jaar wordt toegepast in de landbouw en altijd al veilig is gebleken.'

Vydate is een belangrijke nematicide en insecticide in gewassen als aardappelen, uien, suikerbieten en wortelen. Voor aardappelen zijn Nemathorin (Syngenta) en Verango (Bayer Crop Science) goede alternatieven, maar voor onder meer uien, suikerbieten en wortelen wordt de bestrijding van schadelijke aaltjes en (bodem)insecten bij het daadwerkelijk wegvallen van Vydate een grote uitdaging.


Groei uienteelt

'De uienteelt is de laatste jaren in Noordoost-Nederland behoorlijk gegroeid. Telers passen daar bijna altijd Vydate toe om problemen met vrijlevende aaltjes te beperken', stelt Corteva. 'Als ze dat niet meer kunnen, wordt bestrijding lastig.'

Het wegvallen van het middel zal volgens de toelatingshouder mogelijk invloed hebben op het uienareaal. Overigens is dit niet de enige teelt die daardoor wordt getroffen, maar kan het ook problemen geven in bijvoorbeeld de witlof-, cichorei-, aardbeien-, lelie- en spruitkoolteelt.


'2023 mogelijk laatste jaar'

Corteva geeft aan dat door de uitspraak van Efsa de toelating van oxamyl en daarmee Vydate mogelijk begin 2023 verloopt. 'Vaak volgt dan een uitlever- en opgebruiktermijn. Dat betekent dat seizoen 2023 het laatste jaar voor Vydate kan zijn. Dat is nog niet zeker, want lidstaten mogen hier nog over beslissen', weet Corteva. De fabrikant gaat er alles aan doen om het product te verdedigen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer