Aaltjes gedijen op mais en sorghum

Sorghum is net zoals mais een waardplant voor bepaalde soorten plantparasitaire aaltjes. Beide hebben een soortgelijk effect op de aaltjespopulaties. Hiermee moet rekening worden gehouden bij een rotatieteelt met andere gewassen.

Aaltjes+gedijen+op+mais+en+sorghum
© René Eijsink

Dat blijkt uit het eerste onderzoek in het kader van 'Sorghum als derde gewas op een melkveebedrijf'. 'In Nederland is weinig bekend over aaltjes en sorghum', vertellen onderzoekers Harm Keidel van Lios en Nick van Eekeren van het Louis Bolk instituut.

Van Eekeren: 'Sorghum scheidt stoffen in de bodem af die de groei van bepaalde bacteriën remmen. Dit kan direct of indirect ook het geval zijn bij bepaalde aaltjes.'

Om een indruk te krijgen, werd in Odiliapeel na vier jaar mais- en sorghumteelt op twee velden de toplaag van 10 centimeter onderzocht op aaltjes. Hier kwam naar voren dat de samenstelling van de aaltjessoorten bij beide teelten in grote lijnen overeenkomen.


Honderden soorten aaltjes

'In Nederland komen honderden soorten aaltjes voor. Veel soorten dragen bij aan de bodembiodiversiteit en een gezonde bodem. Enkele tientallen soorten kunnen de landbouwgewassen aantasten', licht de onderzoeker toe.

Een voorbeeld zijn de trichodoride-aaltjes die eveneens in de monsters bij mais en sorghum zijn aangetroffen. Deze kunnen ervoor zorgen dat hele rijen jonge maisplanten niet opkomen. Het is onduidelijk wat ze doen bij sorghum. 'Hier is verder onderzoek voor nodig', besluit Van Eekeren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer