HLB De Groene Vlieg steekt monsters voor aaltjesonderzoek

Henk Zandbergen van HLB De Groene Vlieg neemt grondmonsters voor een aaltjesonderzoek op een perceel wintertarwe op het akkerbouwbedrijf van Harry Schreuder in het Flevolandse Swifterbant. Daar stonden vorig jaar aardappelen.

HLB+De+Groene+Vlieg+steekt+monsters+voor+aaltjesonderzoek
© Harry Schreuder

Zandbergen bemonstert vanuit de quad elke 6 meter een strook. In de strook neemt hij regelmatig een monster. De grondmonsters worden in het laboratorium van HLB onderzocht op de aanwezigheid van het aardappelcystenaaltje. Die aanpak valt onder het aardappelmoeheid (AM)-onderzoek van HLB.

Van het aardappelcystenaaltje bestaan meerdere soorten. Door te weten welk soort het betreft, kan de teler daar het juiste resistente ras voor kiezen. Een goede aaltjesbeheersing begint volgens HLB met het vaststellen van een besmetting, de bepaling van het soort en de omvang van de populatie.


Intensieve methode

Het HLB-onderzoek is een intensieve methode van bemonstering die vooral in de pootgoed- en consumptieaardappelteelt wordt toegepast. De monsternemers gebruiken voor het steken een quad met gps. Op die manier worden er meestal meer dan zevenhonderd monsters per hectare genomen om eventuele AM-problemen overzichtelijk en per monsterstrook in beeld te brengen. Ook kan het soort worden vastgesteld.

De gevonden cysten in het quarantaine-laboratorium van HLB worden gecontroleerd op levende larven en eieren. Daarna kan per monster worden bepaald of het gaat om G. pallida, G. rostochieniss of om een mengbesmetting. Dat laatste gebeurt met een PCR-test, dus op basis van DNA-techniek.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer