Aviko opent nieuwe fritesfabriek in België

De nieuwe fabriek van Aviko in het West-Vlaamse Poperinge is goed voor een wekelijkse productie van 3,5 miljoen kilo diepvriesfrites en 220.000 kilo aardappelvlokken.

Aviko+opent+nieuwe+fritesfabriek+in+Belgi%C3%AB
© Aviko

De officiële opening van de fabriek vond deze week plaats onder toeziend oog van Christof Dejaegher, burgemeester van Poperinge (links op de foto), Hans Meeuwis, algemeen directeur van moederbedrijf Cosun (midden) en de Vlaamse minister-president Jan Jambon (rechts). Met de nieuwe fabriek speelt Aviko in op de wereldwijde vraag naar aardappelproducten die jaarlijks met gemiddeld 4 procent toeneemt.

In een persbericht verklaart Aviko bewust te kiezen voor Vlaanderen als locatie vanwege de centrale ligging in de 'gordel voor de aardappelteelt' in Noordwest-Europa en de knowhow in de regio. De fritesfabriek in Poperinge behoort volgens Aviko tot de modernste van Europa.


Automatisering

In en rond de fabriek ligt de focus op energie-efficiëntie, duurzaamheid en digitalisering om de productiecapaciteit, kwaliteit en voedselveiligheid te kunnen borgen. Het vriesmagazijn is volledig geautomatiseerd en gerobotiseerd. Verder is de fabriek voorzien van een warmtekrachtcentrale en liggen er 2.500 zonnepanelen op het dak van het vrieshuis voor het leveren van het benodigde elektrische vermogen.

Aviko stelt te blijven zoeken naar nieuwe wegen om bijproducten in het proces van de aardappelverwerking verder te verwaarden. Daarom worden in Poperinge restmaterialen zoals aardappelschillen hergebruikt voor onder meer diervoer. Ook het aardappelzetmeel in het waswater wordt teruggewonnen en gebruikt voor de productie van behanglijmen en papier.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer