Cosun boekt recordomzet van 2,3 miljard euro

Landbouwcoöperatie Cosun zag afgelopen jaar de geconsolideerde omzet 13 procent stijgen tot een record van 2,3 miljard euro.

Cosun+boekt+recordomzet+van+2%2C3+miljard+euro
© DIRK HOL

De omzetstijging is voor 80 procent toe te schrijven aan de verkoop van meer volume en voor de overige 20 procent aan betere afzetprijzen. Dat gaf directievoorzitter Hans Meeuwis van Cosun deze week aan tijdens een toelichting op de voorlopige jaarcijfers van 2021. Alle bedrijfsonderdelen van Cosun scoorden beter dan in 2020.

De grotere omzet van Cosun resulteert in een bedrijfsresultaat voor bijzondere posten en voor de aftrek van de ledentoeslag van 75 miljoen euro. Dat is 32 procent hoger dan na boekjaar 2020. Dat na aftrek van de ledentoeslag het nettobedrijfsresultaat toch op een verlies uitkomt van 8 miljoen euro, heeft te maken met de afwaardering van een droogfabriek voor dierenvoeding van Duynie vanwege tegenvallende prestaties.


Positieve trends op suikermarkt

Voor Cosun Beet Company meldt Meeuwis een omzetstijging tot 811 miljoen euro op basis van iets meer volume en hogere prijzen. De trends in de suikermarkt zijn positief met krappe voorraden en oplopende wereldprijzen. 'De prognose is gunstig', oordeelt Meeuwis. 'Maar hogere prijzen zijn ook nodig om de snel stijgende kosten in de suikerproductie uit de markt te kunnen halen.'

Aviko laat in volume een herstel van de omzet zien ten opzichte van vorig jaar. De financiële omzet stijgt naar 907 miljoen euro. Volgens Meeuwis is het resultaat van Aviko bijna weer op het niveau van voor corona. Verder laat hij weten dat de bouwplannen voor fabrieken in Poperinge (België) en in China op schema liggen. Voor de komende jaren verwacht Cosun een verdere groei van de volumeomzet van Aviko.


Uitbreiding capaciteit Sensus

Het resultaat van Sensus laat een sterke verbetering zien. Meeuwis wijst erop dat de beschikbaarheid van inuline al jaren lager is dan de vraag. 'Dit is een gezonde markt om in te investeren', constateert de directievoorzitter van Cosun. De strategie van Sensus is erop gericht om de komende jaren te investeren in uitbreiding van capaciteit. Daarbij hoort ook een verdere uitbreiding van het areaal cichorei in Nederland.

Zowel voerfabrikant Duynie als groente- en fruitverwerker SVZ noteren in 2021 een omzetstijging en verbetering van het resultaat. Duynie heeft een sterke positie in de markt voor coproducten en kan daarvan de komende jaren profiteren. SVZ ziet de vraag naar gezonde voeding verder toenemen en wil de productiecapaciteit in onder meer België en Polen verder uitbreiden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer