Geen circulaire meststoffen voor Nederland?

De meeste EU-landen vinden dat de Europese Commissie zo snel mogelijk de circulaire Renure-meststoffen moet toestaan, bleek maandag 17 oktober bij de behandeling van een voorstel van België, Hongarije, Nederland, Portugal en Spanje. Maar Nederland zou hier niet voor in aanmerking komen.

Geen+circulaire+meststoffen+voor+Nederland%3F
© ps / no

Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski juicht de toelating van de circulaire meststoffen toe, maar waarschuwt dat ze niet mogen worden ingezet in gebieden waar al een te hoge nitraatbelasting is voor het drinkwater. Hij geeft ook nadrukkelijk aan dat het huidige maximum van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare per jaar niet overschreden mag worden. Een nieuwe derogatie zit er wat hem betreft niet in. Nederland zou dus niet voor Renure-meststoffen in aanmerking komen.

Portefeuillehouder Bodem & Water Joris Baecke bij LTO Nederland ziet het niet toestaan van circulaire Renure-meststoffen als een flinke streep door de rekening: 'Juist nu hebben we deze producten nodig.' Jan Roefs, directeur van het Nederlands Centrum voor Mestverwaarding sluit zich daarbij aan: 'De Europese Commissie heeft kennelijk nog niet begrepen waar de Renure-meststoffen voor staan. Het is dus geen dierlijke mest meer maar een kunstmestvervanger.'


Hergebruik mogelijk

Renure-meststoffen zijn stikstofhoudende meststoffen gewonnen uit dierlijke mest, bijvoorbeeld ammoniaksulfaat dat bij stikstofstrippen ontstaat, zoals na mestvergisting of bij een Lelysphere, maar ook de urine die in het koetoilet wordt opgevangen, een dunne fractie uit digestaat, of concentraten gewonnen uit spuiwater of indampinstallaties. Het zijn circulaire meststoffen die hergebruik mogelijk maken van stikstof die anders verloren zou gaan.

De noodzaak tot het toestaan van circulaire meststoffen is prioriteit

Joris Baecke, LTO-portefeuillehouder Bodem & Water

'Als de Europese Commissie het gebruik van Renure-meststoffen niet toestaat, komt mestverwerken om betere meststoffen te maken onder druk te staan', stelt Roefs. 'En dus ook stalsytemen waarbij de kunstmestvervangers onderdeel zijn van het verdienmodel.'


Onbegrijpelijk

Niet toestaan van circulaire meststoffen is volgens Baecke niet uit te leggen in het huidige tijdsgewricht. 'Door de hoge energieprijzen is er een tekort aan kunstmest. De noodzaak tot Renure-meststoffen is groter dan ooit. Natuurlijk moet het een constant product zijn met een werking vergelijkbaar met kunstmest. Maar het is onbegrijpelijk dat de Commissie het gebruik van de circulaire meststoffen niet overal zou toestaan. Het moet prioriteit zijn voor onze nieuwe minister van Landbouw, Piet Adema.'

De Europese Commissie zal op 9 november een plan van aanpak voor het toestaan van circulaire meststoffen presenteren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer