Vogelgriep treft kalkoenbedrijf in Ospel

Een kalkoenbedrijf in het Limburgse Ospel is getroffen door de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 23.850 kalkoenen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vogelgriep+treft+kalkoenbedrijf+in+Ospel
© Vidiphoto

Binnen een zone van 1 kilometer liggen nog vijf andere pluimveebedrijven waarvan er drie leeg staan. De twee overige bedrijven worden uit voorzorg geruimd om verspreiding naar de omliggende bedrijven te voorkomen. Het besmette bedrijf ligt in pluimveedicht gebied. Wanneer er niet preventief geruimd wordt, kan de besmetting zich in dit gebied snel naar omliggende bedrijven verspreiden.Binnen een zone van 3 kilometer liggen 28 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden gescreend op vogelgriep en de komende 14 dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen.

In de 10 kilometerzone liggen 110 andere bedrijven met pluimvee. In dit gebied geldt per direct het vervoersverbod. Dit overlapt voor een deel met de zone waarin een vervoersverbod is vastgesteld vanwege de uitbraak in het Belgische Bocholt.


Vervoersverbod in regio 19

Omdat het besmette bedrijf in een pluimveedichtgebied ligt - en om het risico op verdere verspreiding zo klein mogelijk te houden - geldt ook een vervoersverbod voor risicovogels in de ‘regio 19’ die hierbij aansluit (zie de RVO dierziektenviewer voor de betreffende regio). Hierop geldt, onder strikte voorwaarden, een uitzondering voor vervoer naar de slacht en het vervoer van eendagskuikens.

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Daarnaast gelden regels voor de jacht in de 10 kilometerzone. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Waar dit precies is, is te zien op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).


Bezoekverbod en ophokplicht


Er geldt nog steeds een landelijk verbod om vogelverblijfplaatsen te bezoeken. Dit geldt voor het hele erf en (bedrijfs)gebouwen. Een woonruimte mag alleen worden bezocht indien die fysiek is afgescheiden van de vogelverblijfplaats. Alleen noodzakelijk bezoek is toegestaan. Daarbij geldt een hygieneprotocol voor die noodzakelijke bezoekers of het pluimveeservicebedrijf.

Sinds 5 oktober 2022 is de landelijke ophok- en afschermplicht van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, de afschermplicht geldt voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels). Op de website van de NVWA staat meer informatie over de ophok- en afschermplicht. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

In het kader van de besmetting op deze locatie wordt zoals gebruikelijk een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig volgen naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer