Adema: 'Beperking nieuwvestiging in belang pluimveehouderij'

Een mogelijk verbod op nieuwvestiging en uitbreiding van pluimveehouderijen in waterrijke en pluimveedichte gebieden is niet bedoeld om 'bedrijven weg te krijgen'. Het is volgens landbouwminister Piet Adema een te onderzoeken optie in het belang van de pluimveehouderij om onder meer vogelgriepuitbraken in de toekomst tegen te gaan.

Adema%3A+%27Beperking+nieuwvestiging+in+belang+pluimveehouderij%27
© dirk hol

Dat zei hij donderdag in de Tweede Kamer tegen Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van BBB tijdens een debat over zoönosen en dierziekten. Van der Plas is geschrokken van dit idee, omdat de pluimveehouderijsector op deze manier 'nog meer op zich af gaat krijgen'.

Volgens de landbouwminister is het nog lang geen uitgemaakte zaak dat dit soort maatregelen er komen. Het ministerie is een onderzoek gestart, waarbij gekeken wordt of zo'n maatregel wel effectief is en wat de financiële en economische gevolgen ervan zijn. Ook is het volgens Adema belangrijk om te zien of er draagvlak voor is en of het uitvoerbaar is.

Ruimtelijke ordening

Voor een verbod op uitbreiding en nieuwvestiging van pluimveebedrijven zijn op dit moment geen instrumenten. Het kan niet geregeld worden 'via het spoor van ruimtelijke ordening', gaf de minister aan en ook niet via de huidige Wet Dieren.

De minister kondigde donderdag een intensiveringsplan aan om vogelgriep tegen te gaan. De huidige aanpak is volgens Adema niet houdbaar. 'Niet voor dieren, niet voor pluimveehouders en niet voor de maatschappij. We hebben te maken met een ongemeen ernstige vogelgriepsituatie in Europa en dus ook in Nederland.'

Verplicht bioveiligheidsplan

In het plan wordt naast een verbod op nieuwvestiging en uitbreiding in sommige gebieden ook gekeken naar verschillende andere zaken. Zo wil de minister dat het in 2023 verplicht wordt voor pluimveebedrijven om een bioveiligheidsplan te maken.

Volgens Adema is dat voor veel bedrijven al gangbare praktijk, maar is het altijd beter om met preventie besmettingen te voorkomen dan na afloop te moeten ruimen. Bovendien vindt hij het in het kader van een 'gelijk speelveld' een goede zaak dat alle bedrijven dit gaan doen. In de Tweede Kamer is groot ongeduld over de vaccinatie tegen vogelgriep. Met name D66 en VVD zijn niet te spreken over de stroperigheid in Europa om dit in gang te zetten.

Op dit moment lopen er in Europa, waaronder in Nederland, verschillende laboratoriumproeven met vaccins. Daarna wordt er nog getest 'in het veld', ofwel in de praktijk. De minister wil kijken of het mogelijk is om al te starten met vaccineren als de laboratoriums goede uitslagen geven. De resultaten daarvan worden in december verwacht, waarna hierover mogelijk in januari een besluit genomen kan worden.

Aanvraag in Europa

Een van de vaccins waarmee wordt getest, is het vaccin van Ceva Santé Animale. Dat is wereldwijd al veel gebruikt, met name in Zuid-Amerika. Adema benadrukt dat het aan de fabrikant is om een toelating aan te vragen voor gebruik in Europa. Dat is op dit moment nog niet gebeurd. Een punt van zorg is de beperking die er is op de verkoop van vlees en eieren van gevaccineerd pluimvee.

In de Europese Unie wordt gewerkt aan een verordening om de handel van gevaccineerde dieren mogelijk te maken. De minister verwacht dat dit eind dit jaar rond is. Een oplossing voor de vrije uitloopeieren is volgens hem ook in zicht.

De Europese Commissie heeft een voorstel liggen om de 16-wekentermijn voor vrije uitloopeieren permanent op te schorten als er een vogelgriepuitbraak is. Ook hierover kan voor het eind van het jaar volgens Adema een besluit genomen worden.

Diergezondheidsfonds

Tijdens de huidige uitbraak, die oktober 2021 begon, zijn in totaal 3,7 miljoen dieren geruimd en 1,1 miljoen dieren preventief. Die ruimingen worden bekostigd uit het diergezondheidsfonds. Het geld uit dit fonds is inmiddels op.

Adema wil echter niet tornen aan de bekostiging hiervan, omdat hierover tussen overheid en sector langjarige afspraken zijn gemaakt. 'Ik kan en wil dat niet. Ik ben blij dat we op deze manier bedrijven kunnen ondersteunen die het treft. Dat heeft ook te maken met rechtszekerheid en een betrouwbare overheid.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer