Ouderdierenbedrijf Nieuwleusen getroffen door vogelgriep

Op een vleeskuikenouderdierenbedrijf in het Overijsselse Nieuwleusen is vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de zestigduizend dieren op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Ouderdierenbedrijf+Nieuwleusen+getroffen+door+vogelgriep
© Marcel Berendsen

In de 1 kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometerzone bevindt zich één pluimveebedrijf dat op vogelgriep wordt onderzocht door de NVWA. In de 10 kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen 31 andere bedrijven met pluimvee. In dit gebied geldt per direct een vervoersverbod.



Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Daarnaast gelden regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Waar dat is, valt te zien op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.


Ophokplicht

De landelijke ophok- en afschermplicht is sinds 5 oktober weer van kracht om te voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. De ophokplicht geldt voor houders van commercieel gehouden vogels.

De afschermplicht geldt voor dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels, voor zover dit hoenderachtigen/kippen, watervogels en loopvogels betreft. Op de website van de NVWA staat meer informatie over hoe deze plicht het beste kan worden ingevuld.


Bezoekverbod

Verder geldt een landelijk bezoekverbod voor pluimveebedrijven en andere locaties waar risicovogels (gehouden hoenderachtigen, watervogels en loopvogels) worden gehouden. Alleen strikt noodzakelijk bezoek door een dierenarts of bijvoorbeeld een laadploeg is toegestaan. Douchen en volledig omkleden in bedrijfskleding is daarbij verplicht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer