Voor Engelse akkerbouwer begint de strijd tegen duist

Vanwege een uitgedund middelenpakket is ook in Engeland de bestrijding van resistente duist in wintertarwe een grote uitdaging.

Voor+Engelse+akkerbouwer+begint+de+strijd+tegen+duist
© Niels van der Boom

Roger Steed, akkerbouwmanager bij David Black & Sons Ltd in Bacton, Oost-Engeland, strooit Avadex op een perceel pas ingezaaide wintertarwe. Tegelijkertijd voert een collega een vooropkomstbespuiting uit met Crystal, flufenacet met pendimethalin. Zo hoopt het bedrijf hoofdzakelijk de gevreesde duistplanten onder de duim te houden.

Een sterk uitgedund middelenpakket en resistentie tegen veel herbiciden maken het steeds moeilijker. Akkerbouwers zaaien meer voorjaarsgewassen om duist beter aan te kunnen pakken.

Met het inzaaien van wintergranen wordt zo lang mogelijk gewacht. Op die manier krijgt duist de kans om te kiemen en kan de stoppel voor het zaaien worden doodgespoten met glyfosaat.


Extreme droogte

Op het betreffende perceel is een oppervlakkige grondbewerking uitgevoerd. Maar door extreme droogte in het oosten van Engeland is de duist en ander onkruid nauwelijks gekiemd. Langer wachten is geen optie meer, omdat een behoorlijk areaal tarwe en gerst de grond in moet. Avadex, met de werkzame stof tri-allaat, is in Nederland niet langer toepasbaar. In Engeland wordt het als langzaam vrijkomend granulaat toegepast.

Het Engelse akkerbouwbedrijf gebruikt een pneumatische strooier achter een lichtgewicht Kubota-terreinwagen om het granulaat netjes te verdelen. De machine heeft een werkbreedte van zo'n 15 meter en laat nauwelijks sporen achter. Door de droge omstandigheden ligt het zaaien op schema en is het wachten tot de suikerbieten zijn gerooid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer