Resistentie van duist uitstellen

Op proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta liggen proeven met verschillende strategieën om in 't Oldambt resistentie van duist tegen enkele belangrijke herbiciden uit te stellen.

Resistentie+van+duist+uitstellen
© Nieuwe Oogst

Vanuit omringende landen is bekend dat duist steeds minder gevoelig wordt voor met name Atlantis en ook andere herbiciden. Volgens Albert Koops van Bayer Cropscience zijn ook in Nederland de eerste kenmerken van resistentie van duist waargenomen.

'We weten dat de resistentie eraan komt. Voor graantelers die er nog niet mee te maken hebben, is het zaak de resistentie zo lang mogelijk uit te stellen', aldus Koops tijdens de open dag van proefboerderij Ebelsheerd eerder vandaag. .

Flufenacet

De toelating van nieuwe middelen als Malibu en Herold is van meerwaarde voor een goede start van de duistbestrijding in wintertarwe al in het najaar. Beide middelen zijn een combinatie van bestaande werkzame stoffen met de werkzame stof flufenacet.

Malibu is een formulering van Stomp met de nieuwe werkzame stof. 'De combinatie zorgt voor een bredere en meer betrouwbare werking op duist en ook op andere onkruiden', zegt Bert Westhoff.

Invloed grondbewerking

In een proef in opdracht van Productschap Akkerbouw onderzoekt gewasbeschermingsbedrijf WPA Robertus de invloed van de grondbewerking en het bouwplan op de bestrijding van duist. De looptijd van de proef is drie jaar.

In een toelichting vertelt Hendrik Jan Boven van WPA Robertus dat nog weinig verschillen te zien zijn tussen het mulchen van objecten en ploegen. In het bouwplan wordt duist bestreden in zowel wintertarwe, wintergerst en ook winterkoolzaad.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer