Duist onderdrukken met hybridegerst

Syngenta presenteerde vorige week op de Cereals in Engeland een bestrijdingssysteem met onder meer hybridegerst om duist in wintertarwe te beheersen.

Duist+onderdrukken+met+hybridegerst
© Syngenta

Net als in Nederland en Duitsland is de bestrijding van resistente duist ook in Engeland een serieus probleem. Mede daarom werden vanwege de Cereals diverse bestrijdingsstrategieën zijn getest en gepresenteerd.

Syngenta is bezig met een systeem om duist te beheersen met wintertarwe in een rotatie met onder meer hybride wintergerst en in combinatie met najaars- en voorjaarsbespuitingen. Syngenta brengt sinds enkele jaren hybriderassen van wintergerst op de markt onder de merknaam Hyvido.

Vroege afrijping

‘In een rotatie met wintertarwe is het voordeel van wintergerst de vroege afrijping. Daardoor is er na de oogst meer gelegenheid om de achtergebleven duist te laten kiemen en voor het inzaaien van het volggewas te bestrijden met bijvoorbeeld Roundup’, vertelt gewasvoorlichter Ruud van Logten van Syngenta.

‘Van hybridegerst is bekend dat de planten krachtiger uitstoelen, zich sneller ontwikkelen en bovendien grotere vlagbladen produceren. Daardoor ontstaat een dicht gewas dat beter in staat is om duist te onderdrukken’, aldus Van Logten.

Minder ontwikkelde aren

In de Engelse demoproeven is volgens Van Logten in de objecten met hybridegerst als voorvrucht duidelijk te zien dat duist onderdrukt wordt en dat de wel aanwezige duist minder ontwikkelde aren heeft.

‘Engelse telers werken in de praktijk al volop met de hybride rassen in hun aanpak van duist. In Nederland test onderzoeksinstituut SPNA op praktijkschaal het systeem met hybridegerst in een bouwplan met wintertarwe om duist te onderdrukken’, meldt Van Logten.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer