Boeren Nieuw-Zeeland gaan belasting betalen over uitstoot

Boeren in Nieuw-Zeeland moeten vanaf 2025 belasting gaan betalen over de uitstoot van broeikasgassen van hun bedrijven. Premier Jacinda Ardern heeft daartoe dinsdag een plan aangekondigd. 'Een wereldprimeur', aldus Ardern.

Boeren+Nieuw%2DZeeland+gaan+belasting+betalen+over+uitstoot
© Jacomien Voorhorst

'Het voorstel zou ervoor zorgen dat Nieuw-Zeelandse boeren vooroplopen in het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Het zou een concurrentievoordeel opleveren en ons exportmerk versterken', zegt Ardern. 'Geen enkel ander land in de wereld heeft zo'n systeem, dus onze boeren hebben straks het voordeel dat ze de eerste zijn.'

Als het systeem over drie jaar wordt ingevoerd, worden boeren verplicht gesteld om een gereguleerde prijs te betalen voor hun uitstoot van methaan, kooldioxide en stikstof.


Grootste zuivelexporteur

Nieuw-Zeeland is wereldwijd de grootste exporteur van zuivel. De landbouw is belangrijk voor de economie en boeren zijn verantwoordelijk voor de uitstoot van ongeveer de helft van de broeikasgassen in het land. Volgens de premier zal het plan om boeren te belasten ervoor zorgen dat Nieuw-Zeeland zijn doel bereikt om in 2030 10 procent minder methaan uit te stoten dan in 2017.


Veel boeren zijn niet tevreden over het plan, omdat zij vinden dat de regering niet al hun suggesties in overweging neemt. Boerenorganisaties vrezen voor de toekomst van de agrarische sector. Zo zijn ze bang dat boeren hun bedrijven niet zullen voortzetten als ze te maken krijgen met te hoge kosten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer