Vlaamse pluimveesector wil verbod op vleesnaam voor vega

De Vlaamse Landsbond Pluimvee wil dat het verboden wordt om vleesbenamingen voor plantaardige producten te gebruiken. De organisatie roept de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie op met 'definitieve richtlijnen' te komen voor het gebruik van vleesbenamingen voor deze producten.

Vlaamse+pluimveesector+wil+verbod+op+vleesnaam+voor+vega
© Pixabay

De belangenbehartiger voor de Vlaamse pluimveesector noemt het 'puur consumentenbedrog' om een product een vleesbenaming te geven als daar geen vlees in zit. De organisatie vroeg hier opnieuw aandacht voor, nadat Quick het product 'Chicken Filet Veggie' introduceerde op de Belgische markt. 'Een burger waar helemaal geen kip is in verwerkt.'

Vorig jaar besliste het Europees Parlement dat elke lidstaat zelf de regels met de benamingen van vlees- en melkvervangers mag bepalen. Volgens de landsbond zou de FOD Economie op korte tijd met definitieve richtlijnen komen om het gebruik van vleesbenamingen, verwijzend naar het dier of een onderdeel ervan, te verbieden voor plantaardige producten. Dat duurt de landsbond nu te lang.

Martijn Chombaere van de landsbond wijst er in een verklaring op dat in de campagne van Quick zowel het dier als het onderdeel (filet) ervan wordt vermeld. 'Filet is het duurste en beste onderdeel van de hele kip en is het meest begeerd in Europa. Wij zijn zeker niet tegen vegetarische producten, alleen vinden wij het niet kunnen dat ze hun product beter in de markt willen zetten door er gekende vleesbenamingen aan toe te kennen, waardoor ze de consument misleiden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer