Legeroefening Falcon Autumn kan tot overlast leiden voor vee

De Luchtmobiele brigade en Defensie Helikopter Commando houden van 31 oktober tot en met 18 november een grote oefening: Falcon Autumn. Daarbij kan overlast ontstaan, onder meer voor vee, meldt Defensie.

Legeroefening+Falcon+Autumn+kan+tot+overlast+leiden+voor+vee
© Ministerie van Defensie

De Luitenant-generaal Bestkazerne in het Limburgse Vredepeel vormt de uitvalsbasis van deze internationale militaire oefening. Tijdens Falcon Autumn voeren 37 helikopters en meer dan duizend militairen drie weken lang trainingsmissies uit op verschillende locaties in Nederland. Naast de Nederlandse toestellen en eenheden, nemen ook militairen en helikopters van de Poolse en Amerikaanse land- en luchtmacht deel.Voor omwonenden van Vredepeel zullen de helikopters hoorbaar en zichtbaar zijn, weet Defensie. De vliegbewegingen vinden van maandag tot en met zaterdag plaats. De gekozen vliegroute van en naar de Luitenant-generaal Bestkazerne vermijdt zoveel mogelijk omliggende woonkernen.


Oefenmunitie en rookgranaten

Tijdens de oefening wordt gebruikgemaakt van oefenmunitie en rookgranaten. Dat zijn geen echte schoten, maar het gebruik hiervan kan gepaard gaan met hoorbare knallen. Indien nodig worden omwonenden vooraf geïnformeerd. Bij oefeningen in het verleden ondervonden veehouders hier regelmatig hinder van. Laagvliegoefeningen zorgden bijvoorbeeld voor paniekreacties bij het vee.


Er kwamen meldingen van gewrichtsklachten bij vee door verdrukking en afgetrapte spenen. Sindsdien heeft Defensie de communicatie over de oefeningen verbeterd, om op die manier de overlast te beperken. Burgers en boeren die desondanks toch overlast ondervinden van de oefening, kunnen gebruikmaken van het online klachtenformulier van het ministerie.

Via de socialemediakanalen van de Koninklijke Luchtmacht (Instagram: @koninklijkeluchtmacht) en Defensie Helikopter Commando (Twitter: @dhcluchtmacht) informeert Defensie uitgebreid over de oefening.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer