Defensie+wil+beter+communiceren+over+laagvliegen
Nieuws
© VidiPhoto

Defensie wil beter communiceren over laagvliegen

Defensie gaat dit najaar opnieuw laagvliegoefeningen houden. Schrikreacties bij het vee zijn volgens een woordvoerder niet volledig te voorkomen. Het leger wil wel beter communiceren over wanneer en waar er geoefend wordt.

De nieuwe oefening is omgedoopt tot ‘Falcon Autumn 2018’ en wordt van 17 september tot en met 12 oktober gehouden in Midden- Oost- en Noord-Nederland. Aan de oefening nemen eenheden uit Nederland, België en Duitsland deel. Vanaf 26 september starten de vluchten. Naast grondeenheden en helikopters nemen dit keer ook jacht- en transportvliegtuigen deel.

• Lees ook: Legerhelikopters jagen vee stuipen op lijf

Volgens woordvoerder Esther Broekman van Defensie Helikopter Commando is de oefening in september en oktober groter dan die in het voorjaar gehouden werd. Een heel aantal veehouders uit met name Oost-Nederland klaagden toen over de overlast. De laagvliegoefeningen zorgden voor paniekreacties bij het vee. Er kwamen meldingen van gewrichtsklachten bij vee door verdrukking en afgetrapte spenen.

Claims

In totaal ontving Defensie bij de vorige oefening (TAC NL) 54 claims. Daarvan zijn er 37 toegekend. 5 claims zijn nog in behandeling. ‘Wij betreuren het dat mensen hinder of overlast hebben ervaren en er in sommige gevallen schade is ontstaan. Wij betreuren ook dat er onrust ontstond door onbekendheid met deze oefening in het voorjaar.’

Voor Defensie is het reden om de informatievoorziening rondom oefeningen, zeker als er laag wordt gevlogen, te verbeteren. ‘Wij hebben bij oefeningen nu meer focus op tijdige informatievoorziening voor het brede publiek voorafgaand aan de oefening. Dus meer informatie vooraf in plaats van vooral informatie vlak voor aanvang en gedurende de oefening. Wij hopen hiermee te bereiken dat mensen minder of zelfs niet meer worden verrast door een oefening die komen gaat. Voor Falcon Autumn 2018 zijn we dan ook veel eerder gestart met het delen van informatie.’

Afspraken

Defensie is in overleg met LTO Noord voorafgaand aan de oefeningen en houdt ook gedurende de oefenperiode contact met de belangenorganisatie. LTO Noord wil op haar beurt nadere afspraken maken over de communicatie en de afwikkeling van klachten.

Falcon Autumn 2018 begint met kleine opdrachten en wordt steeds groter. Het slotstuk bestaat uit een missie waaraan alle deelnemende eenheden meedoen. Broekman: ‘De helikopters en vliegtuigen die daarbij worden ingezet, vliegen zo laag mogelijk. Hoe lager je vliegt, hoe veiliger je bent. Radarsystemen op de grond kunnen vliegtuigen en helikopters door bebouwing en bebossing dan pas op het laatste moment detecteren. Om het zo realistisch mogelijk te maken, moeten we ook in civiele gebieden oefenen.

Toch is overlast ook niet te voorkomen, volgens de woordvoerder. Boeren die schade ondervinden door de oefeningen kunnen hun schade melden bij de Sectie Claims van Defensie. Dat kan via (030) 2180420 of (030) 2180458. Na de melding volgt contact met de schadecommissaris van Defensie.

Overzicht oefenlocaties: 

Week 38

Opbouw ondersteunende activiteiten voor de oefening Falcon Autumn 2018 op Militair Luchtvaart Terrein Vliegbasis Deelen.

Week 39
Maandag 24 september en dinsdag 25 september arriveren alle helikopters op Militair Luchtvaart Terrein Vliegbasis Deelen.
Vanaf woensdag 26 september starten de tactische vliegbewegingen.
De nadruk van vliegactiviteiten ligt in deze week met name op gebieden in de omgeving Veluwe: Arnhemse Heide, Ederheide, Ginkelse heide, Stroese zand, Ermelose heide, ’t Harde, Harskamp, Marnewaard.

Week 40
Nadruk van de vliegactiviteiten ligt in deze week met name op de volgende gebieden: Terwolde, Coevorden, Vlasakkers, Airport Twenthe, Dokkumer Nieuwe Zijlen / Zoutkamp, Marnewaard en Militair Luchtvaart Terrein Vliegbasis Deelen.

Week 41
Van maandag tot en met woensdag: nadruk vliegactiviteiten met name op de volgende gebieden: De Haar (Assen), Assen, Marnehuizen, Dokkumer Nieuwe Zijlen / Zoutkamp en Marnewaard en Militair Luchtvaart Terrein Vliegbasis Deelen.
Op donderdag en vrijdag zullen de helikopters zich terugverplaatsen van Militair Luchtvaart Terrein Vliegbasis Deelen naar vliegbasis Gilze-Rijen.

Bron: Defensie

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  50 %
 • Zondag
  10° / 8°
  70 %
 • Maandag
  11° / 3°
  90 %
Meer weer