Niet minder klachten bij legeroefening Falcon Autumn

Defensie hield eind september in Noord- en Oost-Nederland de legeroefening Falcon Autumn. Volgens LTO Noord leverde intensief overleg vooraf niet minder klachten op dan een eerdere oefening in het voorjaar.

Niet+minder+klachten+bij+legeroefening+Falcon+Autumn
© VidiPhoto

Bij het informatiecentrum van LTO Noord kwamen de afgelopen weken een twintigtal meldingen binnen van overlast of schade.

'Daar zijn zeker situaties bij die het nodig maken om nog eens goed te overleggen met defensie', stelt beleidsadviseur Tjerk Elzinga vast. Daarnaast konden gedupeerden terecht bij het ministerie.

Paniek

Een schrijnend geval was de paniek die ontstond op een paardenhouderij op de Veluwe. Het overvliegende defensiematerieel leidde tot kreupelheid van enkele fokmerries. Minstens één dier kan worden afgeschreven.

• Lees ook: Defensie wil beter communiceren over laagvliegen

Regiobestuurder Henk Jolink van LTO Noord erkent dat de communicatie met de oefenleiding beter is geworden, maar vindt tegelijk dat het veel beter had gekund. 'Iedere klacht is er een te veel. Als je als boer schade hebt, valt het nooit mee.'

Geluidsoverlast

De klachten varieerden van geluidsoverlast tot door turbulentie afgewaaide overkappingen. Volgens Elzinga kan de voorbereiding door defensie nog flink beter. 'Vooraf nog beter screnen waar kwetsbare objecten liggen en daar dan niet laag overheen vliegen. Voor dorpen werkt het ook zo, waarom dan niet bij agrarische gebouwen?'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer