Aanvraag voor uitstel herbeoordeling glyfosaat

Vanwege de binnengekomen opmerkingen en reacties vraagt de Europese autoriteit voor voedselveiligheid Efsa een procedurele verlenging aan voor het herbeoordelingsproces van glyfosaat. Dat doet ze samen met het Europese agentschap voor chemische stoffen Echa.

Aanvraag+voor+uitstel+herbeoordeling+glyfosaat
© Haijo Dodde

De Europese toelating van de werkzame stof glyfosaat verloopt december dit jaar. Voor de herbeoordeling moet Efsa aan het eind van 2022 een advies opleveren. Dat gaat echter niet lukken, meldt de autoriteit. Ze geeft samen met Echa aan de tijdlijn voor de herbeoordeling te willen oprekken.

In de nieuwe tijdlijn stellen Efsa en Echa dat zij verwachten de Europese Commissie, lidstaten en de toelatingshouders in juli 2023 te kunnen voorzien van een weloverwogen advies. Dat betekent dat er een procedurele verlenging moet komen van het herbeoordelingsproces van glyfosaat. Formeel moet de Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) daarvoor toestemming geven.
Dossier van drieduizend pagina's

Op haar openbare raadpleging vanwege de herbeoordeling van glyfosaat ontving Efsa 368 vaak meervoudige reacties. Daarnaast kwamen er bij de autoriteit ongeveer 2.400 opmerkingen binnen van deskundigen van de lidstaten en de toelatingshouders die samen de aanvraag voor een hernieuwde toelating deden. Bij elkaar resulteert dit in een dossier van drieduizend pagina's dat voor de herbeoordeling moet worden onderzocht.

Volgens Efsa en Echa bevestigen het groot aantal reacties en opmerkingen de belangstelling voor de stof glyfosaat. Zij stellen dat een dergelijk niveau van publiekelijke inspraak het belang onderstreept van transparantie bij de beoordeling van werkzame stoffen in de Europese Unie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer