Echa: glyfosaat veroorzaakt geen kanker

Onkruidbestrijdingsmiddelen op basis van de werkzame stof glyfosaat veroorzaken geen kanker bij de mens, stelt het Europees Agentschap voor chemische stoffen (Echa).

Echa%3A+glyfosaat+veroorzaakt+geen+kanker
© Nieuwe Oogst

Echa publiceert deze week een wetenschappelijk advies dat de Europese Commissie gaat gebruiken voor een aanbeveling over de toelating van de omstreden stof glyfosaat. Hierover neemt de Europese Unie uiteindelijk met vertraging in juli 2023 een definitief besluit.

De politieke website Politico meldt dat het comité voor risicobeoordeling van Echa constateert dat het beschikbare wetenschappelijke bewijs niet voldoet aan de criteria om glyfosaat te classificeren als een carcinogene, mutagene of reprotoxische stof. Dit advies wijkt niet af van het standpunt dat Echa in 2017 innam, toen het glyfosaat ook niet als kankerverwekkend classificeerde.

Ook toen concludeerde Echa dat glyfosaat wel ernstig oogletsel kan veroorzaken en giftig is voor in het water levende organismen. Het advies van Echa zal van invloed zijn op het besluit van de Europese Unie over glyfosaat. Echa heeft alleen tot taak te kijken naar het inherente gevaar van een stof, niet naar het reële risico dat de schade veroorzaakt. De Italiaanse voedselveiligheidsautoriteit bekijkt dat onderdeel in een parallelle studie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer