Fryslân legt afgifte stikstofvergunningen tijdelijk stil

Provincie Fryslân schort de vergunningverlening Wet natuurbescherming voor het onderdeel stikstof tijdelijk op tot 1 januari 2023. Volgens het provinciebestuur is de juridische houdbaarheid van vergunningen de laatste tijd zeer onzeker geworden.

Frysl%C3%A2n+legt+afgifte+stikstofvergunningen+tijdelijk+stil
© niels de vries

Zo stelde de Raad van State begin september via een uitspraak het beleid voor emissiearme stallen in de melkveehouderij ter discussie. Uit de uitspraak blijkt dat het onzeker is of deze stallen in de praktijk inderdaad doen wat ze beloven: minder ammoniak uitstoten.

Door de gerechterlijke uitspraak is volgens provincie Fryslân de basis onder de vergunningverlening onzeker geworden. De hoeveelheid stikstof die mag worden uitgestoten, de vergunde ruimte, is namelijk berekend op de werking van het stalsysteem. Voor emissiearme stallen wordt rekening gehouden met een lagere stikstofuitstoot dan bij traditionele stallen.


Zolang twijfel bestaat over de effectiviteit van emissiearme stallen, kan de stikstofuitstoot niet met de vereiste zekerheid in kaart worden gebracht en kunnen geen vergunningen worden verleend, redeneert de provincie.

Hoewel de uitspraak alleen betrekking heeft op staltypen A1.28 en A1.13, kan uit de uitspraak worden afgeleid dat dit ook gevolgen heeft voor andere staltypen. Zolang er onduidelijkheid is over de werkzaamheid van de emissiearme stalsystemen, heeft provincie Fryslân de vergunningverlening in elk geval tot 1 januari 2023 stilgelegd.

Na de jaarwisseling wordt de stand van zaken opgemaakt en hoopt Fryslân duidelijkheid te kunnen verschaffen over de houdbaarheid van de toekomstige vergunningverlening op het onderdeel stikstof.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer