Rutte vindt rapport van Remkes 'stevig met duidelijke conclusies'

Premier Mark Rutte vindt het stuk van Johan Remkes over de stikstofproblematiek een 'stevig rapport met duidelijke conclusies'. Dat meldt hij in een eerste reactie. De provincies prijzen de kortetermijnaanpak rondom piekbelasters.

Rutte+vindt+rapport+van+Remkes+%27stevig+met+duidelijke+conclusies%27
© Dirk Hol

Het kabinet gaat het stuk bestuderen. 'Ik hoop dat we samen met alle partijen – boeren, natuurorganisaties, bedrijven en overheden – stappen kunnen gaan zetten, want de urgentie blijft onverminderd groot', geeft Rutte aan.

Het kabinet komt op 14 oktober met een eerste inhoudelijke reactie op het verhaal van de gespreksleider. Remkes werd in juli door het kabinet ingeschakeld nadat de relatie van het kabinet met boerenorganisaties was vastgelopen.


Het Interprovinciaal Overleg (IPO) stelt dat een duidelijk perspectief voor de landbouw eigenlijk geen vertraging meer kan verdragen. 'Het is goed dat Remkes dit onderstreept in zijn rapport over het stikstofprobleem', stelt het samenwerkingsverband in een eerste reactie op het rapport namens alle twaalf provincies. De provincies vinden dat de aanpak van de stikstofuitstoot ook voor sectoren als industrie, scheepvaart en recreatie in de duingebieden moet versnellen.


De pijn van de landbouw

'In het rapport herkennen we de pijn van de landbouw en de noodzaak van de natuur. Er is een goede balans nodig tussen een kortetermijnaanpak en ruimte voor gebiedsprocessen op de middel- en lange termijn', zegt voorzitter Edward Stigter van de IPO-stikstofcommissie.

In het advies staat onder andere een kortetermijnaanpak beschreven die uitgaat van het wegnemen van piekbelasters. 'Dat is goed voor de natuur, want het geeft het verminderen van de stikstofdepositie een impuls. Het moet ook zorgen voor de langverwachte oplossing voor de Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders. Hier hebben de provincies regelmatig aandacht voor gevraagd', meldt het IPO.


Langere adem

De provincies vinden dat het aan het Rijk is om te organiseren dat zowel de kortetermijnaanpak als de plannen met een langere adem met elkaar in samenhang blijven. De provincies willen met het Rijk in gesprek blijven over de stikstofproblemen.

De provincies geven tot slot aan dat de omvang van de opgaven in het landelijk gebied zo groot is dat het werken aan oplossingen samenwerking vraagt van verschillende overheden. 'Dit is soms ingewikkeld en vraagt om wederkerige afspraken. Het rapport bevat voor de samenwerkende provincies voldoende aanknopingspunten om het gesprek over constructieve samenwerking met het Rijk verder uit te bouwen. De provincies stellen zich op als constructieve partners voor andere overheden, inclusief het Rijk.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer