Van der Wal gaat door het stof, stikstofkaartje van tafel

Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof haalt het beruchte stikstofkaartje van tafel. Dit laat ze weten in reactie op het rapport 'Wat wel kan' van Johan Remkes. Ze zegt spijt te hebben van de wijze waarop het stikstofbeleid is gecommuniceerd.

De minister erkent dat het stikstofkaartje onnodig veel onrust en onzekerheid heeft veroorzaakt in de agrarische sector. Op die kaart staat zeer gedetailleerd en in percentages waar stikstofneerslag gereduceerd moet worden. Boeren lezen het als hoeveel van hen waar weg moeten. 'Ik heb het kaartje niet goed uit kunnen leggen, waardoor een verkeerd beeld is ontstaan met alle gevolgen van dien. Ik ga nu samen met iedereen kijken hoe in het vervolg te communiceren.'

De stikstofminister zegt ook dat de kaart van tafel gaat omdat de focus te veel is komen te liggen op het stoppen in plaats op het perspectief. Van der Wal stelt dat haar stikstofbeleid toe is aan een 'doorontwikkeling' naar aanleiding van het advies van Remkes. 'Ik wil nu samen met de nieuwe minister van landbouw goed gaan kijken naar het rapport.' Ook geeft ze toe dat ze wellicht te voortvarend van start is gegaan met het uitvoeren van het coalitieakkoord. 14 oktober reageert het kabinet inhoudelijk op het rapport.


Hyperfocus op stikstof

Remkes adviseert per gebied inzichtelijk te maken wat nodig is om de natuur weer gezonder te maken. Het gaat volgens hem niet alleen om stikstof. 'We moeten af van de hyperfocus op stikstof. Water is minstens zo belangrijk.' Hij zegt dat het goed is om per gebied kaarten te maken.

Van der Wal is degene die Remkes heeft gevraagd de stikstofoverleggen te starten met boeren, natuurorganisaties en kabinet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer