Politie mist zicht op naleving kentekenbewijs trekkers

De politie heeft geen idee of de verplichting tot het hebben van een kentekenbewijs voor landbouwvoertuigen daadwerkelijk wordt nageleefd. Ze kan daar sinds 1 juli op controleren. Maar of er ook boetes zijn uitgedeeld, kan ze desgevraagd niet zeggen.

Politie+mist+zicht+op+naleving+kentekenbewijs+trekkers
© Dirk Hol

De politie registreert overtredingen van het besturen van motorrijtuigen zonder geldig kenteken(bewijs), maar kijkt daarbij niet specifiek naar landbouwvoertuigen. De afgelopen maanden protesteerden boeren regelmatig tegen de stikstofplannen van het kabinet. Trekkers blokkeerden bij die protesten geregeld doorgaande wegen. Diverse boeren trokken afgelopen Prinsjesdag met hun trekkers naar Den Haag, ondanks een noodbevel. Of de politie bij deze protesten (ook) controleert of de voertuigen op de juiste manier staan geregistreerd, is onduidelijk.

Motorvoertuigen die op de openbare weg rijden en een constructiesnelheid hebben 6 kilometer per uur of meer, moeten sinds 1 januari 2022 zijn geregistreerd bij de RDW. Het gaat ook om getrokken voertuigen met een maximale constructiesnelheid van meer dan 25 kilometer per uur.


'Omdat de verwerking van aanvragen voor een kentekenbewijs niet gereed was voor 1 januari 2022, wordt dit pas sinds 1 juli gecontroleerd', meldde het Openbaar Ministerie eerder al. Omdat de politie niet kan filteren om wat voor motorrijtuig het gaat, is onduidelijk of de controles daadwerkelijk plaatsvinden. Wel zag de politie dat de nodige boetes zijn uitgeschreven voor voertuigen die niet aan de kentekeneisen voldeden in de periodes van de boerenprotesten.

'Het aantal van 211 boetes lag met 44 procent bijna de helft hoger dan normaal in die periode. Het is niet mogelijk om er een exact getal aan te hangen, maar dit zullen ook deels landbouwvoertuigen zijn', liet het Openbaar Ministerie weten.

Overigens is een kentekenbewijs niet een kentekenplaat. Niet alle landbouwvoertuigen hoeven die verplicht te voeren. Voertuigen zonder kentekenplaat mogen niet harder rijden dan 25 kilometer per uur. (Land)bouwvoertuigen die een kentekenplaat voeren, mogen maximaal 40 kilometer per uur rijden op bepaalde wegen. Beide typen voertuigen moeten wel zijn geregistreerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer