Inspanningsverplichting emissiereductie biologische varkenshouderij

De biologische varkenshouderij krijgt ook te maken met emissiereductie. Ook deze varkenshouders moeten maatregelen nemen om de ammoniakemissie van vloer en uit mestopslag te beperken.

Inspanningsverplichting+emissiereductie+biologische+varkenshouderij
© Varkens Archief

Over de emissiereductie in de varkenssector is Bionext, de overkoepelende vereniging van biologische boeren samen met de Vereniging van Biologische Varkenshouders in overleg met de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Op twee informatieavonden zijn de biologische varkenshouders bijgepraat over de ontwikkelingen, zegt Hans Fuchs, projectleider Kennis & Innovatie van Bionext.


Dierenwelzijn

Bij het nemen van emissiereducerende maatregelen op biologische bedrijven speelt op de eerste plaats dat de maatregelen niet ten koste mogen gaan van het dierenwelzijn, stelt Fuchs. Zo is buitenuitloop voor biologische varkens en pluimvee verplicht, net als het gebruik van strooisel. Verder werken biologische bedrijven met natuurlijke ventilatie. Een luchtwasser kun je dus niet gebruiken.'


Volièrepluimvee voldoet aan eis

Biologisch legpluimvee krijgt ook te maken met een verplichte ammoniakreductie. Maar bestaande bedrijven met een volièresysteem voor leghennen voldoen daar automatisch aan. Voor de meer traditionele grondhuisvestingsbedrijven is juist een ruime overgangsperiode in acht genomen voor ammoniakreductie. Bestaande biologische legpluimveebedrijven lijken vooralsnog buiten de verplichte emissiereductie voor fijnstof te vallen. Wel loopt er nog onderzoek naar de fijnstofemissie van de buitenuitloop. Door de geringe omvang vallen vleeskuikens momenteel buiten de regelgeving.

In de eerste voorstellen voor biologische varkensbedrijven stond een ammoniakreductie van 40 procent vermeld. Die moest dan met relatief geringe inspanningen haalbaar zijn. Of dat kon was volgens Fuchs niet duidelijk. Op dat moment liep nog onderzoek naar de opties om de uitstoot te verminderen.

'Daarom hebben we bezwaar gemaakt tegen het noemen van een percentage. Want als dat er eenmaal is, gaan gemeenten hierop handhaven. De wetgeving gaat waarschijnlijk werken met een inspannningsverplichting. Bedrijven moeten twee technieken toepassen die goed uitvoerbaar zijn en geen onevenredig hoge kosten veroorzaken. Of dit voor alle bedrijven gaat gelden of alleen bij nieuwbouw of vergunningplichtige verbouw staat nog niet vast.'


Sturing mest-liggedrag

Een van de maatregelen die de biologische varkenshouders kunnen nemen, is de sturing van het lig- en mestgedrag. Onderzoek door Wageningen Livestock Research laat zien dat hiermee de ammoniakemissie is te verlagen. Fuchs: 'Je moet er alles aan doen om te voorkomen dat de varkens de dichte vloer bevuilen. De mest en urine moeten in de put en liefst zo snel mogelijk gescheiden.'

Waar varkens liggen of vreten, mesten ze normaal gesproken niet. De dichte vloer moet dus aantrekkelijk zijn als ligruimte of ingericht zijn als vreetruimte. Het gedrag is bijvoorbeeld te sturen door de plaatsing van een extra ruif met ruwvoer. Het schoonhouden van de dichte vloeren is ook beter voor het welzijn van de varkens.

Om uitstoot vanuit de mestopslag te verkleinen kan het helpen om water aan de mest toe te voegen. In de uitloop van de varkens komt altijd al regenwater in de put. Ook de lage temperatuur in de uitloop heeft een positief effect op de emissie.

Andere maatregelen zijn het gebruik van roosters met een betere doorlaat, het snel verwijderen van de mest met een mestschuif of mestbanden. Maar dat zijn wel ingrijpende maatregelen.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer