Temperatuur en zuurgraad hebben invloed op emissie vanuit drijfmest

De temperatuur en zuurgraad (pH) van mest blijken invloed te hebben op het ammoniakemissiepotentieel (AEP) in drijfmest. Dat stelt het Louis Bolk Instituut, dat hier vijftien maanden onderzoek naar deed in samenwerking met TNO, Universiteit Leiden, zelfstandig onderzoeker Peter Vanhoof en Dirksen Management Support.

Temperatuur+en+zuurgraad+hebben+invloed+op+emissie+vanuit+drijfmest
© Han Reindsen

De partijen hebben tussen oktober 2023 en januari 2025 metingen uitgevoerd op 23 melkveebedrijven, zowel gangbaar als biologisch. Gedurende het onderzoek zijn binnen vijf rondes mestmonsters gebruikt om de temperatuur, pH, het AEP en de totale ammoniakale stikstof (TAN) in mest te meten en met elkaar te vergelijken. Ook is de werkelijke ammoniakemissie van het erf gemeten. Dat laatste is bepaald met pluimmetingen die tijdens twee van de vijf rondes zijn gedaan.

De onderzoekers concluderen dat een stijging is te zien in het AEP naarmate de temperatuur en pH in drijfmest toenemen. Toch houdt de berekening in de KringloopWijzer, die op melkveebedrijven wordt gebruikt om onder meer emissies te bepalen, vooralsnog geen rekening met de pH in de mest.


KringloopWijzer wijkt af

Onderzoeker Lennard de Jong van het Louis Bolk Instituut stelt dat deze berekening daardoor sterk kan afwijken van de daadwerkelijke emissie. Volgens De Jong zou die parameter via mestanalyses in de toekomst moeten worden meegenomen in de KringloopWijzer. Daarnaast zou het volgens hem beter zijn de emissie over kortere periodes te berekenen dan alleen op jaarbasis, vanwege de schommelingen in mesteigenschappen door het jaar heen.

Ondanks dat het AEP in mest gemakkelijk is te meten, komt dat niet overeen met de werkelijke hoeveelheid ammoniak die het erf verlaat. Volgens De Jong komt dit grotendeels door invloeden zoals vloertype en stalmanagement.

Verder blijkt uit het onderzoek dat factoren vanuit voeding de variatie in mestparameters zoals TAN, AEP en pH vooralsnog niet kunnen verklaren. Wel blijkt dat bij de aanwending op grasland mest met een hogere AEP een hogere emissie heeft. 'Dit is gebaseerd op windtunnelproeven met mest van slechts twee bedrijven. Er zijn meer metingen nodig om dit te kunnen bevestigen', zegt De Jong.


Meer pluimmetingen nodig

De uitkomsten geven volgens de onderzoekers een goede indicatie van de ammoniakemissie in mest. Er is verder onderzoek nodig. Meer pluimmetingen die meer duidelijkheid geven over verschillen in stalmanagement en vloertype, zouden volgens hen de ammoniakemissies al meer verduidelijken. Daarnaast zien de onderzoekers er het belang van in om onder andere TAN en pH in mest intensiever door het jaar te volgen.

Het onderzoek is gefinancierd door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer