Klaas Oevering: 'De overheid heeft er een bende van gemaakt'

De bouw van een stal met emissiearme vloer bij biologisch melkveehouder Klaas Oevering uit Idzega is onzeker geworden nadat de stikstofplannen van het kabinet bekend werden. 'Wij willen meewerken aan een duurzame oplossing, maar worden tegengewerkt.'

Klaas+Oevering%3A+%27De+overheid+heeft+er+een+bende+van+gemaakt%27
© Tienke Wouda

Wat voor stal wilt u bouwen?

'Een ligboxenstal met een emissiearme vloer van A&S Techniek in Burgum. Het zeraflexfloorsysteem in deze tegelvloer houdt ammoniakgassen tegen. Bovendien worden urine en mest gescheiden. We kregen stalinnovatiesubsidie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor het meten en monitoren van de emissies.'

Een dag nadat ik de vergunning voor de bouw van de stal kreeg, kwamen de stikstofplannen

Klaas Oevering, biologisch melkveehouder in Idzega

Waarom wilt u deze stal bouwen?

'Ik wil de kringloop nog meer sluiten door meer vaste mest uit te rijden. Dat stimuleert het bodemleven en het is goed voor weidevogels. Vaste mest maakt de bodem ook weerbaarder tegen droge en natte omstandigheden. Bovendien kan ik zo'n 50 procent ammoniak reduceren ten opzichte van een reguliere stal. De stal draagt ook bij aan een stuk koecomfort.'


Hoe kijkt de bank naar uw plannen?

'Het was een heel gesteggel om de financiering rond te krijgen. Ik was PAS-melder. Door interne saldering ben ik eindelijk gelegaliseerd. Donderdag kreeg ik een vergunning voor de bouw van de stal. Vrijdag werden de stikstofplannen bekendgemaakt.


'Ik heb nog geen contact met de bank opgenomen, maar ik weet wel wat het antwoord is. De bank heeft een zorgplicht, dus het is logisch dat ze hier niet in meegaat. Bovendien durf ik de gok niet meer aan. Binnenkort worden hier waarschijnlijk de de Oudegaasterbrekken als stikstofgevoelig Natura 2000-gebied aangewezen. Dat brengt ook allerlei onzekerheden met zich mee.'


Wat voor gevolgen hebben de stikstofplannen voor het gebiedsproces in de veenweide?

'We zijn bezig met de projecten 'Bodem APK' en 'Boeren meten water' en peilverhoging via de Haklam-methode: hoger als het kan, lager als het moet. Het beleid van de overheid kunnen we niet verkopen aan onze achterban.

'Ik heb uiteindelijk toch de protestvlag opgehangen. Ik wil alles aanpassen en ook het gebied wil stappen vooruitzetten, maar de overheid heeft er een bende van gemaakt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer