Maismeetnetdeelnemer De Jong heeft veel last van vraatschade

'Moet je kijken wat een kale plek, je kan hier wel voetballen.' Melkveehouder Gerrit de Jong uit Meerkerk heeft veel last van vraatschade in de mais door kraaien, kauwen en roeken. Een deel heeft hij overgezaaid, maar ook die mais is weer gedeeltelijk opgegeten door de vogels. 'Alle planten stonden hier, een opkomst van 100 procent. En nu is er een groot gedeelte weg.'

De Utrechtenaar is deelnemer aan het Maismeetnet van Nieuwe Oogst. Bij de planten op een ander deel van het perceel is het verschil in zaaidatum goed zichtbaar. 'Hier zien we twee rijen dicht bij elkaar staan. De ene rij is van de eerste zaaidatum, de tweede van de nieuwe zaaidatum drie weken later. Je ziet nu hoe groot het verschil ik kolf is, de ene is mooi geel, de andere nog bijna wit.'

Aan de randen van het perceel eten de kraaien nu ook aan de kolf. 'Het is helemaal leeggegeten.'

De Jong heeft dit jaar iets meer mais gezaaid, dus hij hoopt dat hij dit seizoen voldoende voer heeft. 'We willen graag 10 kilo per koe per dag voeren, maar misschien moeten we naar 8 kilo, of we moeten mais bijkopen. We zullen het zien.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer