LTO vraagt politiek knelpunten duurzame energie op te lossen

De Tweede Kamer spreekt woensdag tijdens een commissiedebat over het elektriciteitsnet en de energie-infrastructuur in Nederland. Voor boeren en tuinders staat er veel op het spel, stelt LTO Nederland in een analyse. Want aanpassingen aan het net zijn nodig om het volledige duurzame energiepotentieel van de agrarische sector te benutten.

LTO+vraagt+politiek+knelpunten+duurzame+energie+op+te+lossen
© Twan Wiermans

Boeren en tuinders werken al jaren aan een duurzame energievoorziening. Maar ze worden door de huidige regelgeving, niet-passende subsidieregelingen en netcongestie volgens LTO onvoldoende in de positie gebracht om de mogelijkheden optimaal te gebruiken.

Voor het commissiedebat heeft LTO de fracties opgeroepen om te kijken naar de win-winsituatie die er nu ligt: als de overheid de knelpunten oplost, kan de agrarische sector een nog grotere bijdrage leveren aan een duurzame energievoorziening.


De agrarische sector weet ruim 80 procent van het eigen energieverbruik duurzaam op te wekken. Op dit moment wachten veel boeren en tuinders op toestemming om duurzaam opgewekte energie terug te leveren aan het netwerk. Door overbelasting van het elektriciteitsnet worden de mogelijkheden van ondernemers beperkt, al zijn verbeteringen aangekondigd.

Ondernemers dreigen desondanks de toegekende SDE++-subsidie – een stimuleringsregeling voor het opwekken van duurzame energie – te verliezen doordat het netwerk niet op tijd is aangepast. De bijdrage aan de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening wordt zo teniet gedaan. LTO vraagt nu om aanpassing van de SDE-voorwaarden, zodat de SDE++-subsidie niet vervalt nu de energie-infrastructuur buiten de schuld van de ondernemer om niet in orde is.


Waterstof of het erf

De land- en tuinbouw zal de komende jaren gebruik gaan maken van waterstof als duurzame brandstof. Trekkers die op waterstof rijden, hybride modellen, zijn inmiddels op de markt. De sector gaat daarbij niet alleen gebruik maken van waterstof, maar mogelijk ook waterstof produceren uit zon, wind en biogas.

Nu denkt de overheid vooral nog aan grote industriële installaties voor het produceren van waterstof. Maar kleinschalige waterstofproductie op agrarische bedrijven kan de kans zijn om forse investeringen in de netinfrastructuur van het landelijk gebied te voorkomen. Dat vraagt van de overheid wel een aanpassing in de SDE++-tarieven, stelt LTO.


Biogas naar aardgaskwaliteit brengen

De maatschappelijke en (geo)politieke druk om meer duurzame energie in eigen land op te wekken, neemt toe. Voor de veehouderij is monomestvergisting een goede kans om het stikstofprobleem te verlichten, vindt LTO. Hoewel het forse investeringen vergt, is het mogelijk om biogas uit mest op te werken tot aardgaskwaliteit en dit vanaf het bedrijf te leveren aan het gasnetwerk.

Door het financieel faciliteren van dit biogas kan Nederland de afhankelijkheid van Russisch gas verminderen, vermindert de uitstoot van CO2 en wordt de prijs voor Nederlandse burgers gedempt. LTO denkt dat de overheid een helpende hand kan bieden aan de agrarische sector, zodat boeren en tuinders een nog grotere bijdrage willen, kunnen en zullen leveren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer