Liander steekt miljarden euro's in Nederlands elektriciteitsnet

Netbeheerder Liander steekt de komende jaren miljarden euro's in het elektriciteitsnet in grote delen van Nederland. De netbeheerder spreekt van het grootste investeringspakket ooit.

Liander+steekt+miljarden+euro%27s+in+Nederlands+elektriciteitsnet
© Vidiphoto

Dit is volgens de organisatie nodig om tegemoet te komen aan de snelgroeiende vraag naar elektriciteit en de grootschalige teruglevering van groene stroom aan het net. Door de komst van wind- en zonneparken wordt het steeds drukker op de Nederlandse netten. Ook is er door bijvoorbeeld een groeiende industrie, de toename van elektrisch vervoer en de komst van duurzame woonwijken steeds meer vraag naar stroom.

Meerdere netbeheerders lieten afgelopen maanden al weten dat hun netwerk op steeds meer plaatsen volliep.


Knelpunten verhelpen en voorkomen

In nieuwe investeringsplannen van Liander staat dat er in de periode tot en met 2024 naar verwachting 3,1 miljard euro wordt gespendeerd om knelpunten te verhelpen en voorkomen. De netbeheerder heeft daarnaast 357 miljoen euro begroot om het gasnet in stand te houden en 142 miljoen euro voor netgerelateerde investeringen zoals voor de transformatie naar een digitaal net.


Met al dit geld moeten er meer dan 5.100 kilometer middenspanningskabel worden aangelegd en 1.400 kilometer laagspanningskabel. Ook zouden er bijna 2.400 nieuwe transformatorhuisjes moeten worden geplaatst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer